Diari La Veu del País Valencià
El PP aprova en solitari la Llei Wert
EFE / Madrid

PSOE, PNB, CiU, Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Coalició Canària, Amaiur, ERC, BNG i Geroa Bai, que han dit “no” a la llei, han renovat a més el seu compromís de derogar la llei. “A punt de finalitzar el debat de la ‘Llei Wert’, sense canvis substancials i sense que el Govern escolte la comunitat educativa, ens comprometem a derogar-la quan canvie la majoria parlamentària”, han llegit els portaveus dels grups al començament de les seues intervencions.

El debat l’han seguit des de la tribuna d’invitats representants de la Plataforma Estatal per la Defensa de l’Escola Pública -integrada per sindicats d’ensenyament, associacions de pares i mares d’alumnes, vestits amb les ‘samarretes verdes’ reivindicatives. A ells s’ha dirigit en primer lloc el diputat socialista Mario Bedera per a donar-los les “gràcies” per portar dos anys oposant-se “al disbarat de la ‘Llei Wert'”.

Per a Bedera, la llei “crea problemes on no n’hi ha” i ha acusat el ministre Wert de no escoltar els grups parlamentaris, en admetre 12 esmenes “innòcues” de les 770 presentades, i passar “el corró parlamentari”. Per al diputat, la LOMQE és “mala” des del punt de vista tècnic i pedagògic, “un disbarat, incongruent”, a més de “injusta” perquè “trenca amb la igualtat d’oportunitats”.

“Mai un ministre havia deixat l’escola pública en tan poc”, ha dit Bedera, que ha aprofitat la seua intervenció i la presència de representants de la Plataforma per a mostrar el seu suport a la convocatòria de vaga general de l’ensenyament del pròxim 24 d’octubre. “Participarem tots i serà un èxit”, ha postil·lat.

El portaveu d’Educació de CiU, Martí Barberà, ha acusat el Govern de “laminar” les competències autonòmiques amb aquesta llei, que “impedeix” que l’escola catalana puga desenvolupar-se. Des de les files de l’Esquerra Plural, la diputada Caridad García Álvarez, abillada amb la samarreta verda reivindicativa de l’escola pública, ha advertit que la LOMQE es dirà “Llei Wert, ‘la breu’ , que ha “batut el rècord” d’esmenes a la totalitat –onze– i de concitar el “major rebuig” de la comunitat educativa.

Per la seua banda, el diputat d’UPYD Carlos Martínez Gorriarán ha criticat el to del debat i la manipulació política de les lleis educatives. Si bé ha manifestat el seu rebuig a la norma, ha agraït que el PP acceptara la seua esmena per a reforçar el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament o la d’atorgar la condició d’autoritat pública al professorat.

El to del debat ha pujat quan el portaveu d’ERC Joan Tardà s’ha dirigit al ministre, al qual ha acusat de “sectari”, “classista”, “nacionalista” i “fanàtic” i l’ha advertit que a Catalunya “no s’aplicarà” la llei. Aquest “no passaran” també ha estat enunciat pel diputat d’Amaiur Xabier Mikel Errekondo, que ha titllat la norma “d’espanyolitzadora, centralitzadora, uniformadora”, a més d’afirmar que suposa “una autèntica bomba en el cor del poble basc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa