Diari La Veu del País Valencià
Educació concretarà al novembre la data del pagamanet del deute a centres autoritzats
RedactaVeu / València

La Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris de la Comunitat Valenciana (Fecemac-CV) ha assistit a la segona reunió de la comissió d’estudi en la qual la conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha assegurat que concretarà al novembre el pagament de 3,4 milions corresponents a 2012 i l’import de la modificació pressupostària de 2013 d’aquests centres sense ànim de lucre, el finançament del qual, ha passat de 5,1 milions en 2009 a 1,4 enguany (-73%) amb tres retallades prèvies del 54%, 55% i 34% el que suposa un desfasament acumulat d’11 milions.

Manuel Tomás, director de CulturArts, ha perfilat les línies mestres de la conselleria en l’ensenyament musical reglat amb una anàlisi dels resultats acadèmics, alerta sobre la taxa d’abandó i advoca per reagrupar centres amb “criteris de racionalització” per a “optimitzar recursos” d’un ensenyament “molt car”. A més, ha llançat diverses possibilitats en un marc de “sostenibilitat” que passaria per no oferir el grau elemental, subvencionar el lloc escolar i no considerar l’argument de proximitat dels alumnes als centres.

Fecemac-CV ha aportat a la comissió, en la qual participen ajuntaments i diferents responsables d’Educació, una proposta de finançament que no s’ha abordat i que es va presentar fa dos anys proposant assumir una retallada “sostenible i responsable” del 10% anual en 63 centres educatius amb 1.200 treballadors i 10.000 alumnes de més de 200 municipis d’Alacant, Castelló i València. Una altra proposta per a la millora de la convocatòria d’ajudes que elimine les discriminacions en les baremacions es tractarà en profunditat en posteriors reunions.

La convocatòria, amb les seues bases, criteris de baremació, comissió avaluadora…regula i decideix el finançament que imparteixen aquests centres. Fecemac-CV creu que la convocatòria discrimina els centres de música en la baremació perquè no segueix criteris d’igualtat ja que no hi contempla el cobrament del 40% després de la resolució, participar en la comissió avaluadora ni l’augment del 100% de la puntuació que, en la pràctica, suposa obtenir la meitat dels punts totals de la convocatòria.

Alumnes d’altres municipis

Així mateix, tampoc obtenen punts per tenir alumnes d’altres municipis, assumpte que la consellera Maria José Català va afirmar en una reunió que també beneficiaria aquests centres educatius i dues notes de premsa, amb data 11 març i 25 d’octubre de 2012 del seu departament, exposaven que “es puntuaria l’esforç econòmic que realitzen aquells conservatoris o centres privats que tenen alumnes matriculats d’altres localitats”. No obstant açò, en la comissió, una responsable de la conselleria atribueix aquest compromís a un error. Fecemac-CV proposa també que la convocatòria tinga un pla de publicació, una organització i estructuració de la sol·licitud, justificació i pagament del finançament.

L’educació musical és una competència de la Generalitat Valenciana, segons l’article 53 de l’Estatut d’Autonomia, que només cobreix entre un 12% i un 20% de les despeses totals d’aquests centres i la Llei Valenciana de la Música, aprovada el 29 d’abril de 1998 per tots els grups polítics, diu que l’objecte d’aquesta llei és “el foment, protecció, coordinació, planificació, difusió i promoció de la música a la Comunitat Valenciana i la creació dels mitjans i condicions necessàries perquè la societat valenciana desenvolupe la seua cultura musical en les diferents facetes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa