Diari La Veu del País Valencià
Retallada de 3,5 milions en beques per als menjadors escolars
RedactaVeu / Castelló

FAPA-Castelló alerta que el deute de la Conselleria amb els centres educatius públics a causa de l’impagament de les beques del menjador escolar, que es remunta a gener del 2013, posa en perill la continuïtat d’aquest servei per la falta de finançament.

Malgrat això, les escoles es veuen obligades a prestar el servei de menjador escolar d’octubre a maig, ja que es tracta d’un dret de l’alumnat que cursa els seus estudis a un centre amb jornada de matí i vesprada, segons dicta l’ordre del menjador de la Conselleria.

En aquest sentit, la presidenta de FAPA i de la Confederació Gonzalo Anaya, Mª Dolores Tirado, ha explicat que: “d’aquesta manera s’està forçant als centres que no poden oferir el servei, pel deute contret per part de la Conselleria, a adoptar la jornada contínua per poder complir el que dicta l’ordre del menjador”.

Davant aquesta situació, Tirado ha exigit a l’administració que: “l’abonament del deute es faça efectiu de manera urgent, ja que el cessament de l’activitat dels menjadors escolars suposaria un greu atac a la conciliació de la vida laboral i familiar i afectaria també l’accés a l’educació de molts xiquets i xiquetes”.

I és que, aquests dos principis són l’objectiu del servei de menjador, de fet, així ho afirma l’ordre de la Conselleria sobre la concessió d’ajudes al menjador escolar: “el servei de menjador que es presta als centres educatius a més de servir com a factor important per garantir l’escolarització, i facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral, exerceix una funció social des del moment que aquest tipus d’ajudes tenen com a finalitat compensar possibles carències de tipus familiar, econòmic i sociocultural”.

Per una altra banda, la presidenta de FAPA ha criticat que “la reducció de les ajudes als centres per gestionar el menjador en 0,15€ per comensal i dia, tenint en compte que al País Valencià hi ha un total de 160.000 comensals i la durada del menjador, suposa una retallada de 3,5 milions d’euros, fet que afectarà directament a l’atenció educativa dels xiquets i xiquetes i, per tant, també a la qualitat del servei”. A més, aquesta nova retallada pot repercutir en la reducció dels i les monitores de menjador.

716 beques de menjador menys per a l’escola pública

A més, Tirado ha destacat que, a banda de la reducció de les subvencions dirigides a les escoles per gestionar el menjador, també s’han reduït les ajudes directes a l’alumnat a les escoles públiques de Castelló, que han perdut més de 716 beques de menjador per aquest curs en comparació a les concedides en el curs anterior. No obstant això, i malgrat que la Conselleria encara deu les beques concedides el curs passat, van anunciar amb l’inici de curs l’ampliació en 3.000 ajudes més, és a dir de 83.000 en total.

Però, encara així, aquestes xifres no resulten reals perquè també s’ha integrat a l’alumnat de l’escola concertada en el programa de beques amb més de 5.000 ajudes concedides. Fet que afecta els xiquets i xiquetes de l’escola pública amb una nova reducció de la inversió per a les seues ajudes.

La Conselleria d’Educació va explicar que l’ampliació de les ajudes per al menjador escolar es corresponia amb la inversió de vora 7 milions d’euros que es deixava d’incloure en la partida per a ajudes a la compra de llibres. Però, encara així, Tirado considera que “aquesta partida de diners no ha repercutit en cap benefici per a l’escola pública”. “On estan els diners? Ens vénen fum!” ha apuntat la representant de les AMPA.

Ajudes segons la renda

Així mateix, les AMPA també han denunciat que les ajudes per al menjador escolar es baremen segons la renda de l’any anterior a la concessió de la beca, fet que ha deixat fora de les ajudes a famílies que el curs passat comptaven amb uns ingressos per treball o per prestació d’atur i que la seua situació familiar s’ha vist empitjorada enguany. És per això, que la federació ha posat a disposició de les AMPA un model de reclamació per demanar l’accés a les beques.

En aquest sentit, cal destacar que les ajudes s’han donat en un tall de 19/29 per a rendes per càpita menors de 786 euros, “fet que converteix aquestes beques en una prestació social per a casos d’extrema necessitat” ha apuntat Tirado.

Comparteix

Icona de pantalla completa