Diari La Veu del País Valencià
II Setmana de la Memòria Democràtica a Ontinyent
Representants de 70 Ajuntaments de la CV participaran a la II Setmana de la Memòria Democràtica d’Ontinyent

La programació inclou una jornada on s’explicaran els treballs d’exhumació de 13 víctimes del franquisme, així com projeccions, xerrades, música o gastronomia vinculada a l’època

Jorge Rodríguez destaca la importancia “de reivindicar des de la serenitat la memòria dels qui moriren per pensar diferent, perquè no conèixer la història ens porta a repetir-la”

Representants de 70 Ajuntaments de la Comunitat Valenciana participaran a la II Setmana de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, que tindrà lloc del 4 al 7 d’abril organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació de València i la Fundació Campus Ontinyent.

Una programació que hui era presentada en una roda de premsa on l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava la importància “de reivindicar des de la serenitat la memòria dels qui moriren per pensar diferent, perquè no conèixer la història ens porta a repetir-la”, manifestava.

Juntament amb l’alcalde compareixien la regidora coordinadora de l’àrea de Política per a les Persones, Sayo Gandia, així com Joan Torro i Vicent Ferrer, membres de la Comissió per la Memòria Democrática amb la que la regidora destacava que “hem estat treballant al llarg de l’últim any per consensuar la programació que ara veu la llum”, assenyalava.

Esta programació s’obrirà el 4 d’abril amb la presentació de la revista “Afers” a la Biblioteca de Sant Josep, en la vespra del que serà el dia central de la setmana, dimecres 5 d’abril, quan Ontinyent serà seu de la IV Jornada de la Xarxa de Municipis per a la Recuperació de la Memòria Democrática. Aquesta xarxa, impulsada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, està integrada per 70 municipis de tota la Comunitat Valenciana, a més de representats de les Conselleries de Cultura i Justicia, el Consell Valencià de Cultura i l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica.

La jornada, que tindrà lloc al Centre Cultural de Caixa Ontinyent, començarà amb un acte de benvinguda i resum de la jornada anterior, per a passar a una segona part on s’explicarà el treball que es fa des de la Comissió de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, s’explicaran els treballs d’exhumació de 13 víctimes del franquisme que es realitzaran al cementeri municipal, i es projectarà el documental “Les mamas belgues”.

Joan Torro explicava que els treballs d’exhumació de les persones afusellades el 15 de desembre de 1939 “són part d’un projecte de l’Ajuntament per recuperar i identificar les restes d’estes persones que actualment estan en dos ninxols, un projecte que serà exposat comptant amb la intervenció dels forenses que estan participant”, i tenia paraules d’agraïment per a la Diputació de València, “que ens ha brindat una ajuda económica amb la qual fer posible estos treballs”.

Després d’una pausa, representants del Govern Valencià explicaran la nova Llei per la Memòria Democràtica, i en acabar la jornada es farà un itinerari guiat que passarà pel refugi antiaeri del Regall i l’Aula de la II República a l’edifici universitari de l’Avinguda de Torrefiel, “dos espais als quals afegirem pròximament el refugi antiaeri de Tortosa i Delgado, perquè per a recuperar la memòria històrica és fonamental esta recuperació d’espais”, destacava l’alcalde.

Les activitats del dia 5 inclouran a més a més un dinar amb un menú demostratiu de la dècada de 1930 al restaurant “El Tinell de Calabuig”. L’endemà, 6 d’abril, es presentarà el documental “Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa”, i finalment el 7 d’abril, un grup de joves músics posaran en escena un concert amb cançons de postguerra a la Sala Gomis, a partir de les 19:30 hores amb entrada lliure.

Comparteix

Icona de pantalla completa