Diari La Veu del País Valencià
A 13,5 milions cada quilòmetre d’AVE entre Madrid i el País Valencià
Europa Press / Madrid

El cost mitjà de les diferents línies AVE en explotació oscil·la entre els 24,5 milions d’euros que va suposar cada quilòmetre de l’AVE Madrid-Valladolid i els 4 milions del degà AVE a Sevilla, construït als anys huitanta. La diferència de preu deriva de la diferent orografia del terreny pel qual discorre cada corredor i dels elements singulars (ponts i viaductes) que haja calgut construir.

El corredor d’Alta Velocitat que uneix Madrid amb València i Alacant va requerir una inversió mitjana de 13,5 milions d’euros per quilòmetre, el que enllaça Còrdova i Màlaga de 17,4 milions d’euros, i el que arriba a Barcelona i a la frontera francesa, de 15,5 milions, segons dades que publica ‘Línies’, la revista d’Adif, i que no inclouen els trens que exploten les vies ni les estacions.

Així, l’AVE a Valladolid compta amb els túnels de Sant Pere, d’uns 9 quilòmetres de longitud, i els de Guadarrama, que amb els seus 28,4 quilòmetres són els quarts més llargs d’Europa i els cinqué del món. En el cas de l’AVE a Sevilla, cal tenir en compte que es va construir als anys huitanta.

La mitjana del cost estimat de cadascun d’aquests corredors ens dona a conèixer que cadascun dels més de 3.000 quilòmetres de línies AVE que actualment estan en explotació a l’Estat va costar de mitjana uns 18 milions d’euros.

“Cada línia AVE és única i la seua configuració respon a una determinada orografia i a altres condicionants, com a integracions urbanes, el seu encaix amb altres infraestructures, la geologia del terreny o les tecnologies emprades”, segons detalla l’ens públic.

Adif assenyala a més que per a complir els estàndards de l’Alta Velocitat són “necessaris requeriments tècnics específics, i sistemes i equips molt avançats de telecomunicacions, electrificació i seguretat”.

Així, indica que el cost de construcció de la plataforma sobre la qual s’assenta una línia AVE normalment acapara el gruix de la inversió, quasi dos terços del cost total. En concret, oscil·la entre els 5 i els 15 milions d’euros per quilòmetre, i arriba fins a 50 milions en cas de requerir un túnel.

El treball de muntatge de la via sobre aqueixa plataforma suposa entre 1,7 i 2 milions d’euros per quilòmetre, l’estesa d’electrificació entre 800.000 euros i 1,3 milions, i els sistemes de senyalització i telecomunicacions, entre 1,1 i 3,3 milions d’euros.

Quant al posterior manteniment d’aquestes infraestructures, requereix uns 100.000 euros per quilòmetre de línia i any, la qual cosa suma uns 300 milions anuals per a l’actual xarxa. Cadascun dels elements que integren un corredor AVE compta amb una vida útil que varia des dels 25 anys de les instal·lacions tècniques fins als 100 anys de les obres civils.

Al tancament de 2012, la inversió en Alta Velocitat sumava 47.000 milions d’euros. El major volum d’inversió es va registrar en l’exercici 2009, amb 4.500 milions.

Per a 2014, el pressupost d’Adif manté en 3.372 milions d’euros la inversió en AVE, amb la finalitat que aquest ferrocarril arribe a Galícia i tota la Cornisa Cantàbrica i desenvolupar el Corredor Mediterrani.

Comparteix

Icona de pantalla completa