El ball del moro anticipa les festes de Bocairent

27 gener 2016 01:00h
La població obri mig any d’activitats compartides amb Banyeres de Mariola, Biar i Ontinyent

Les danses festives de moros i cristians uniran des del 23 de gener fins el 9 de juliol les localitats de Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent i Ontinyent. La programació arrancarà aquest divendres a la sala Joan de Joanes de Bocairent amb la presència del director del Museu d’Etnografia de Barcelona, Josep Fornés, i de responsables municipals de les quatre poblacions implicades.

La cita servirà per presentar totes les activitats programades i per inaugurar l’exposició “Ballar el moro: danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental” que romandrà oberta a la sala Joan de Joanes de Bocairent fins el 14 de febrer en coincidència amb les festes patronals a sant Blai. La mostra produïda pel Museu d’Etnografia de Barcelona, l’associació cultural Joan Amades i la Universitat Rovira i Virgili està comissionada per Raül Sanchis Francés i recull “els rastres dels balls festius d’arrel tradicional on el moro fingit, contraposat o no al cristià representava –o representa encara– un paper rellevant” amb la intenció de “posar de relleu les similituds i les peculiaritats de les festes i dels balls de moros i cristians”.

A més de l’exposició, la programació es completarà a Bocairent amb la recuperació del ball autòcton per part de la filà de Moros vells el 7 de febrer de vesprada (17.00 h), una fita no aconseguida des del 1986. El ball dels moros de Bocairent està inspirat en diverses cançons populars i sarsueles de les acaballes del segle XIX i principis del XX i enguany s’interpretarà com antigament el dia de la festivitat de sant Blai a la porta de les cases del capità i de l’alferés de la filà.

Per al regidor de Cultura de Bocairent, Xavier Molina, la iniciativa “té nombrosos aspectes positius com és reviure una dansa perduda durant trenta anys alhora que afegim un component cultural més als nostres Moros i cristians”. Però, a més, Molina destaca “el caràcter col•laboratiu creat arran d’aquesta proposta entre quatre pobles amb tantes potencialitats culturals i socials si van de la mà com en aquesta ocasió”.

photo

Descargas

next