Bocairent - Pla local de prevenció d'incendis forestals

26 febrer 2016 01:00h
El document rep l’aprovació de la Conselleria de Medi ambient

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi climàtic i Desenvolupament rural va donar aquesta setmana el vist-i-plau al pla de prevenció d’incendis de Bocairent aprovat en el ple municipal el 26 de març del 2015. D’aquesta forma, la població completa les mesures per a evitar focs en el seu ampli terme de 97 km2 dels quals el 76% són forestals.

El document impulsat per l’anterior regidor Josep M. Molina i redactat per l’enginyer tècnic forestal David Belda Miró estableix mesures generals preventives per a evitar incendis i per a defensar les muntanyes i els terrenys forestals de la localitat. A més, el text al llarg de les seues 210 pàgines realitza una descripció detallada del municipi i repassa els més de 60 focs soferts des del 1983 amb prop de 6.000 hectàrees calcinades per determinar efectes i causes.
 

El pla va nàixer per la demanda social existent i per la voluntat del consistori de conservar i de millorar els espais naturals a més de la necessitat de completar les infraestructures de prevenció. De fet, el projecte persegueix fonamentalment tres objectius com són la realització d’accions que eviten l’inici dels incendis, la disminució dels danys derivats dels mateixos i la minimització de la superfície afectada.

Entre les nombroses propostes contemplades destaquen les encaminades a fomentar la recuperació de cultius i el manteniment dels bancals agrícoles per la seua utilitat com a franges de seguretat o la necessitat d’impulsar campanyes de conscienciació entre diferents sectors de la població. Igualment, la vigilància preventiva mitjançant el voluntariat mediambiental que hui en dia realitzen des del grup ACIF Mariola Verda o les recomanacions entorn a paellers i fumerals són altres de les actuacions previstes.


photo
next