El lleó ibèric torna a Bocairent

1 abril 2016 01:00h
El Museu arqueològic municipal Vicent Casanova alberga l’escultura després de diversos treballs de condicionament.

El lleó ibèric ja està a Bocairent després de 121 anys d’absència. Aquest dijous, 31 de març, i escoltat per dos agents de la policia local a requeriment del Museu de Belles arts de València, va arribar l’escultura zoomorfa del segle IV aC sobre un vehicle especialitzat en el trasllat d’obres d’art. La peça va ser dipositada al Museu arqueològic municipal Vicent Casanova davant l’atenta mirada de l’alcalde Josep-Vicent Ferre; del comissari del projecte expositiu, Joan Castelló, i del regidor de l’Àrea d’Espais públics i naturals, José M. Beneyto així com dels tècnics del museu estatal per a vetllar per les condicions de descarrega i de la ubicació. Per a Ferre, aquests moments “van suposar la culminació d’un anhel col·lectiu de la ciutadania del nostre poble que observa amb orgull com és capaç d’aconseguir fites tan importants com aquesta d’albergar un dels vestigis més destacats del seu passat”.
 

D’aquesta forma comença a materialitzar-se la iniciativa “El lleó ibèric a Bocairent: el retorn a la serra originària” promoguda pel consistori l’estiu passat amb la sol·licitud de cessió de l’escultura integrat en el Patrimoni de l’Estat al Museu de Belles arts Sant Pius V de València que va accedir a la petició el 22 de desembre. Des de llavors, diversos han sigut els preparatius efectuats per a poder inaugurar l’exposició el 15 d’abril pròxim que permetrà al veïnat i als visitants contemplar la peça original.
 

Paral·lelament, la proposta anirà acompanyada de tot un seguit d’activitats com una excursió a la lloma de Galbis, on va ser descoberta, o la presentació de material didàctic creat per a l’ocasió, entre altres.
 

Igualment, la brigada municipal d’obres va realitzar una completa remodelació de l’espai des del 15 de febrer passat quan el museu va tancar les seues portes per enllestir-se per al gran esdeveniment dels seus més de 45 anys d’existència. Les mesures mampreses contemplen tant la millora de la seguretat amb una instal·lació elèctrica totalment refeta i una nova alarma amb sensors de majors precisió com l’adequació dels murs amb un revestiment a base de morter de calç que permetrà transpirar a unes parets situades als peus del campanar de la parròquia de l’Assumpció de Nostra Senyora. Altres treballs com la neteja de canals de desaigüe o el rejuntat dels carreus que conformen el fons de l’estància han atorgat al Museu arqueològic municipal Vicent Casanova una força renovada per acollir la seua col·lecció permanent i, des d’aquest 31 de març, el lleó ibèric que ja descansa als peus de la serra originària a l’espera de començar a rebre la visita del veïnat de Bocairent i dels milers de turistes que la recorren anualment.
 
photo
next