Diari La Veu del País Valencià
Bocairent balla al ritme del tabal i de la dolçaina per sant Agustí
Les festes d’estiu se celebren del 22 al 28 d’agost amb les danses com a eix vertebrador

Davant, taló, punteig i al lloc. La dansa marcarà el ritme de Bocairent a partir del 22 d’agost amb l’inici de les festes d’estiu a sant Agustí que conclouran el dia 28 encara que el remat final el posarà un correfocs la nit del 3 al 4 de setembre. Cercaviles, ball, actes religioses i diverses activitats ludicoesportives integren una programació que arriba precedida per les sis nits de dansetes, l’acapte i la presentació d’un programa i d’un cartell anunciador per al qual el prestigiós creatiu Boke Bazán va preparar una doble versió, una protagonitzada pel ‘mestre’ i l’altre per la ‘xiqueta’ dels populars ‘cabolos’.

Paqui Calabuig Cabanes, Marian Molina Puerto, Amparo Llinares Castelló, Alicia Belda Prieto i Emi Sanchis Beneyto exerciran el paper de cap de dansa de les cinc nits de ball pel que seran les encarregades d’obrir aquest ritus que Bocairent celebra –de forma documentada– des del segle XVII. El tabal, la dolçaina i les postisses posaran banda sonora a una manifestació cultural que es troba en procés de declaració com a bé d’interés cultural immaterial. D’aquesta forma, del 23 al 27 d’agost a partir de les 23.00 h, la font de la plaça de l’Ajuntament es veurà envoltada de parelles de balladores i de balladors formant quadres que aniran fent avançar el rotgle conjugant el pas pla amb la ‘cadena’ i les ‘mudances’, quan, a un ritme més accelerat, els participants realitzen ‘botades’ mitjançant encreuaments, girs i passades.

Centenars d’espectadors segueixen nit rere nit l’evolució de la dansa en el principal reclam de les festes estiuenques de Bocairent, però les celebracions tenen altres moments de gran expectació com la cavalcada del dia 22 (a partir de les 20.30 h). Una successió de carrosses amb una decoració marcada per les canyes i els adorns de paper recorrerà el centre històric precedida pels ‘cabolos’, unes de les figures més estimades pel veïnat local i de poblacions pròximes. A més, el ball de les espases de Sueca completarà la cercavila junt a la música del tabal i de la dolçaina que, junt a la disparada de trons i el volteig de les campanes, acompanyarà també l’anunci de les festivitats a migdia. Finalment, l’actuació de l’orquestra Gravity en la plaça de l’Ajuntament allargarà la jornada fins a la matinada.
Les cucanyes i els corredors, la 9a Carrera de la dona, la 19 Eixida popular amb bicicleta i el 9é Campionat de raspall seran les activitats lúdiques i esportives que dinamitzaran els dies de danses. Enguany, com a novetat, se sumaran tres vesprades amb rondallaires a la plaça de Julián Herrero (20.15 h); així, ‘Sant Agustí de conte’ comptarà amb la presència de Contes per al nou mil·lenni, d’Espai Idees creatives i de La contadora d’històries.
Les vespres del dia 27 anticiparan la jornada dedicada a sant Agustí que arrancarà amb una diana encapçalada de nou pels ‘cabolos’. La missa solemne, amb el diaca Ramón Belda com a predicador, precedirà la mascletada que tancarà el matí. De vesprada, Ensemble Montcabrer interpretará el 24 Concert extraordinari de les festes abans de què a les 20.30 h la processó marxe pels carrers de la localitat per a concloure amb l’ofrena de flors, el cant dels goigs i el bes de la relíquia en l’acte final de les festes populars que Bocairent celebra cada estiu gràcies al treball de la junta de majorals i al suport del consistori amb la dansa com a eix vertebrador.

Comparteix

Icona de pantalla completa