Diari La Veu del País Valencià
El deute del Consell amb les residències augmenta 3 milions cada mes
RedactaVeu / València

El deute que manté la Generalitat Valenciana amb les empreses encarregades de la gestió de residències públiques s’incrementa mensualment en més de 3 milions d’euros, davant l’absència de mesures per a pal·liar aquesta situació per part del Consell. Actualment, l’impagament a què han de fer front les empreses agrupades en l’Associació Valenciana d’empreses de Gestió de Residències Públiques (AVREP) supera els 38,5 milions d’euros.

L’operativitat de la xarxa de centres públics composta per 40 centres socisanitaris, podria veure’s afectada en les pròximes setmanes, i fins i tot acabar per reduir-se a només 12 recursos davant la situació desesperada en la qual es troben 28 centres, en no ser incloses aquestes empreses en el Pla de Pagament a Proveïdors impulsat pel Govern valencià.

I, el més greu, és que la passivitat i falta de resposta del Govern valencià pot afectar al funcionament d’aquests recursos socisanitaris en els pròxims mesos, la qual cosa posaria en perill el 70% de la xarxa de centres de la Generalitat Valenciana d’atenció a persones majors dependents mitjançant gestions integrals.

En aquest sentit, i amb el constant increment del deute, si no afronta el Govern Valencià els impagaments mitjançant recursos propis, al desembre el deute ascendiria a quasi 50 milions d’euros i superaria l’any de retard, situació que no s’ha produït en cap altra autonomia i que deixa en una posició insostenible gestors, treballadors i dependents valencians.

De fet, la no inclusió de les empreses de gestió de residències públiques en els plans de pagament, suposa condemnar a més de 2.600 dependents i prop de 2.000 treballadors a perdre els seus drets i ocupacions, amb el risc de continuïtat en la prestació del servei en la majoria dels recursos presents en 25 municipis de les comarques del sud (6), les del nord (3) i les centrals (16).

Deute validat per intervenció

Per açò, des de l’Associació Valenciana d’empreses de Gestió de Residències Públiques, que agrupa pràcticament el 100% dels operadors i centres del sector, s’ha sol·licitat al Consell el compliment de la Llei de Contractes del Sector Públic i, en aquest sentit, s’ha demandat que se salde el deute amb aquests centres amb la partida pressupostària corresponent, que es troba validada per la intervenció.

La reducció de l’operativitat dels recursos de la xarxa de centres de la Generalitat Valenciana d’atenció a persones majors dependents minvarà la qualitat de vida de molts dependents i les seues famílies. I, paral·lelament, provocarà la pèrdua d’ocupació no deslocalitzable, que majoritàriament beneficia a dones en municipis amb poca massa de població activa.

AVREP reclama, per tant, un esforç dels governants autonòmics i el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per a prioritzar els serveis socials als col·lectius més necessitats, i garantir el dret adquirit per Llei.

Comparteix

Icona de pantalla completa