Diari La Veu del País Valencià
Denuncien el risc d’una fuita massiva de gas a la plataforma de Castor
EFE / ACN / Madrid / Tarragona

“Una fugida de metà a la borsa subterrània del magatzem Castor podria tenir nefastes conseqüències, com l’explosió de la mateixa plataforma”, ha denunciat l’organització. Els riscos derivats d’una possible esquerda al sostre del magatzem, provocada pels terratrèmols, es basen en l’informe “Riscos potencials derivats de la injecció de gas natural a la plataforma Castor”, elaborat per Miguel de las Doblas, de l’Institut de Geociències de Madrid, i Antonio Jesús Galindo, expert en Navegació Marítima.

A més, segons l’estudi, els treballs de buidatge d’hidrocarburs que s’han desenvolupat durant anys en eixa zona del subsòl poden haver influït en l’existència de fissures, que, unides als moviments sísmics, podrien provocar fuites violentes de gas.

Des del passat 8 de setembre s’han registrat més de 500 microsismes a la zona, encara que en els últims deu dies cap ha superat els 2,5 graus en l’Escala de Richter, segons ha informat la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat catalana.

La sismicitat induïda per l’activitat humana es porta reconeixent en la literatura científica des de fa dècades, i no obstant açò, l’Estat espanyol sembla que no es pren de debò aquesta evidència que inclou l’ompliment dels embassaments, la fractura hidràulica o “fracking” o la injecció de CO2 en l’escorça, adverteixen els experts en l’informe.



L’organització ecologista ha recordat altres casos, com l’accident en la plataforma de BP al Golf de Mèxic, en què les fuites naturals de metà de plataformes en zones marítimes han generat estructures catastròfiques.



La “pesada columna de 60 metres d’aigua” que suporta el dipòsit submarí de gas natural de Castor, enfront de les costes de Vinaròs (El Baix Maestrat), amplificaria la possible fugida i expulsaria el gas amb força, “provocant la mort d’espècies marines”, asseguren.



L’existència d’un focus de foc proper, han afegit, augmentaria el “enorme risc d’explosions”. Ecologistes en Acció portarà aquesta denúncia també davant la Fiscalia de Castelló, en col·laboració amb la plataforma Defensa de les Terres del Sénia.

Comparteix

Icona de pantalla completa