Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró sol·licita la suspensió immediata dels paranys ‘científics’
RedactaVeu / València

La Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró ha presentat, davant la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, un recurs d’alçada contra la resolució de la Direcció General de Medi Natural que autoritza 33 paranys ‘científics’ a les comarques del nord. Des dels serveis jurídics de l’organització ecologista s’ha exigit, a més a més, mesures cautelars contra aquesta resolució. Concretament la seua suspensió immediata, ja que els advocats d’AE-Agró entenen que prevaleix l’interés mediambiental i la protecció dels recursos biològics naturals sobre l’interés particular dels presumptes investigadors que han impulsat els paranys ‘científics’.

Malgrat les sentències del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, el Tribunal Suprem, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Constitucional que consideren el parany com un mètode de caça il·legal, per ser massiu i no selectiu, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient “continua tractant de donar cobertura legal a aquest mètode de caça que inclús està tipificat com a delicte en l’article 336 del Codi Penal”, segons han denunciat des de l’organització ecologista.

L’últim intent de la Conselleria per a emparar el parany, una pràctica furtiva que any rere any mata milers d’ocells al País Valencià, “el trobem en una resolució aprovada el passat 1 d’octubre per la Direcció General de Medi Natural i que autoritza el funcionament de 33 paranys a les comarques del nord, presumptament amb fins científics”.

Aquest estudi, impulsat per un grup de professors de la Universitat Politècnica de València, converteix els caçadors d’APAVAL (l’associació de paranyers valencians) en voluntaris d’una investigació de ‘dubtosa legalitat’, ja que podria infringir diferents articles de la Llei 13/2004 de Caça del País Valencià. Concretament els articles 13 i 14, perquè la resolució aprovada per la Conselleria “no justifica en cap moment la necessitat de la investigació ni l’ús d’aquest mètode de caça massiu i no selectiu, com demostra la mateixa resolució a l’autoritzar la captura de les següents espècies no cinegètiques: Coccothraustes coccothraustes, Sylvia atricapilla, Sylvia melanocephala i Erithacus rubecula”.

A més a més de les possibles infraccions pel que respecta a la Llei de Caça del País Valenvià, cal recordar que el parany, per la seua idiosincràsia massiva i no selectiva, està prohibit pel Conveni de Berna, la Directiva d’Aus de la Unió Europea i la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat de l’Estat Espanyol.

AE-Agró també ha sol·licitat a la Universitat Politècnica de València que deixe de donar cobertura, presumptament científica, a un mètode de caça com el parany, que a més a més de ser il·legal és constitutiu de delicte.

Comparteix

Icona de pantalla completa