Diari La Veu del País Valencià
Judici / Un ex-alt càrrec confirma l’interés de Fabra pels productes de Naranjax
Europa Press / Castelló

Tot i això, en el judici que se segueix contra Carlos Fabra, el testimoni ha assegurat aquest dimarts que no ha tingut cap pressió política, ni directa ni indirecta, per part de l’expresident provincial del PP, al qual ha assegurat no conèixer en persona.

Per la seua banda, l’exdirector general de Mitjans de Producció Agrícola, Rafael Milán, ha assenyalat que va incloure en l’esmentada reunió ‘de motu propi’ un expedient sobre la situació dels fitosanitaris de Naranjax “perquè el ministre i les persones que allà eren la conegueren perquè m’imaginava que sorgiria el tema, ja que l’assumpte de Naranjax estava cada dia en premsa perquè Vilar ens posava verds als funcionaris”.

Segons ha dit, l’esmentada reunió la va demanar una comissió representant de Castelló -composta per diversos parlamentaris i Carlos Fabra- per a obrir un Punt d’Inspecció Fronterera (PIF) al Port de Castelló, tot i que en el transcurs de la mateixa, segons ha dit, el van cridar perquè informara sobre els fitosanitaris.

Els dos testimonis s’han referit als problemes de retards que patien les tramitacions dels productes fitosanitaris, entre els quals es trobaven els de Naranjax. Guitián ha explicat que, en anys anteriors, Vilar “estava molt nerviós, preguntant pels expedients”, mentre que ha indicat també l’interés de l’exsubdelegat del Govern a Castelló, Vicente Sánchez Peral, ja mort, i de l’exsenador del PP i també acusat Miguel Prim, pels expedients de Naranjax.

Preguntat per si era normal que abans d’una comissió d’avaluació per a aprovar expedients sobre productes fitosanitaris hagués reunions al ministeri per a tractar els problemes dels mateixos amb polítics –com ha passat en aquesta ocasió–, Guitián ha apuntat que “mai” ha tingut cap reunió d’aquest tipus al seu despatx, tot i que sí s’ha referit a una reunió que va mantenir amb l’exdona de Vicente Vilar, Montserrat Vives, en què s’interessava pels retards dels expedients d’Artemis 2000.

Per la seua banda, Milan ha explicat que l’aprovació que es va fer d’un dels productes de Naranjax després de la reunió al Ministeri d’Agricultura ha estat “perquè li tocava”, i ha aclarit que el ministre “no ha tingut cap intervenció en això”.

A la sessió del judici d’aquest dimarts també han declarat huit exdirectors d’entitats bancàries en les quals Carlos Fabra tenia oberts comptes i alguns préstecs. Alguns testimonis han indicat que en algunes ocasions les operacions bancàries de l’exdirigent del PP les efectuava el seu xofer i que els ingressos es realitzaven en efectiu.

Compra de joies

D’altra banda, dos joiers han testificat que Vicente Vilar i la seua exdona van acudir diverses vegades als seus establiments per a comprar joies, una de les quals es va produir en dia festiu. Un dels testimonis ha assenyalat que tots dos es gastaven imports ‘considerables’ en les compres.

Finalment han declarat dos cosins de Vicente Vilar, que posseïen accions de Naranjax. Tots dos han assegurat que tot i que l’empresa no els va repartir mai beneficis van rebre cadascun 25 milions de pessetes per la venda de les seues accions.

La vista oral continuarà dimecres amb les declaracions de més testimonis, entre els quals es troben el vicesecretari general d’Estudis i Programes del PP, Esteban Gonzaléz Pons; l’exsecretari d’Estat d’Hisenda, Juan Costa; i el diputat Rubén Moreno, els quals testificaran per videoconferència.

Comparteix

Icona de pantalla completa