Diari La Veu del País Valencià
Una Ruta per la cara oculta del Centre Històric de València
RedactaVeu / València

Dissabte que ve 19 d’octubre tindrà lloc un recorregut molt peculiar per 15 punts del centre històric de València. En el mateix, amb la companyia dels portaveus del Cercle per la Defensa del Patrimoni i de Cercle Obert, se celebrarà l’èxit parcial d’algunes de les continuades denúncies d’aquests i altres moviments ciutadans, com l’Associació de Veïns del Carmen, i la seua plasmació en la recent rehabilitació o començament de les obres de rehabilitació d’alguns dels monuments, Béns d’Interès Cultural i Museus que havien sigut abandonats per la desídia dels responsables públics, ocupats en inversions multimilionàries d’edificis emblemàtics i grans esdeveniments ruïnosos.

D’aquesta forma la Ruta donarà començament enfront de la façana del Museu Sant Pius V, on s’utilitzaran les ‘burkes’, que són un símbol ja de la protesta ciutadana, per a assenyalar la paralització sine die de moltes actuacions públiques al casc antic amb els subsegüents perills d’abandó i ensulsiada de més de 200 edificis històrics públics i privats. Precisament, després d’anys de lluïment de malles de protecció en la seua façana, el Museu Sant Pius V rebrà una inversió a fi de procedir a la seua restauració i ampliació.

Al costat de la denúncia de l’abandó institucional del jaciment romà del C/Del Salvador, propietat de les mateixes Corts Valencianes, l’itinerari transcorrerà per diferents punts del barri de la Catedral i La Xerea on vertaderes joies del nostre passat han patit retallades parcials o totals en el seu gaudi, o bé romanen tancades a l’espera d’un possible ús comercial o privat.

Cas apart serà el de la Casa del Rellotger, ’vertader exemple d’atemptat’ contra els béns culturals i d’inacció, amb risc per a les persones i la solució de les quals ha patit una demora incomprensible de més de 20 anys sense que fins al moment s’haja solucionat definitivament.

Després d’un esmorzar als locals restaurats de la qual va ser la primera Galeria comercial de València, vertader exemple d’iniciativa social en la recuperació del patrimoni local, la Ruta visitarà diferents punts dels barris del Mercat, realitzant un recorregut al costat de la muralla islàmica i acabant en la Torre de l’Àngel, l’entorn del qual ha sigut peatonalitzat després de moltes denúncies veïnals i coneixent d’aprop la labor d’un antic Taller-Obrador d’orfebreria dels últims existents al centre històric.

En el seu últim tram la Ruta pararà en un antic Celler o celler d’origen medieval així com en les obres recents per a la rehabilitació d’un Molí d’època àrab al costat de Na Jordana.

Finalment i amb la companyia de l’exportaveu de Salvem L’Atzucat, Pilar Masó, es descobrirà un dels racons més desconeguts i insòlits de l’intens recorregut, el dels antics horts i posteriors fàbriques dels carrers Gutemberg i Llíria, ben delimitats en plànols antics i que han patit l’oblit i la desídia de les autoritats municipals i els seus amos particulars.

Comparteix

Icona de pantalla completa