Diari La Veu del País Valencià
El PP es nega a defensar els acords sobre finançament autònomic
EFE / València

El PP ha portat al ple de Les Corts una iniciativa -que s’ha aprovat solament amb els seus vots, enfront de l’abstenció del grup socialista i Esquerra Unida, i el vot en contra de Compromís-, que demana que el nou model tinga efectes des de l’1 de gener de 2014 i que es reivindiquen mecanismes per a liquidar el deute històric.

L’oposició havia plantejat esmenes al text, que el PP ha rebutjat, que demanaven la negociació immediata del nou model, la compensació del deute històric des de 2014 i la defensa en totes les institucions dels acords adoptats en Les Corts.

El PP ha arribat a proposar al final del debat, “en favor del consens”, una redacció alternativa a la seua proposta, que es limitava a assenyalar que Les Corts avalen l’informe elaborat per la comissió d’experts sobre criteris per a un nou sistema de finançament, però després d’un recés del ple no hi ha hagut acord i no s’ha votat el text.

L’oposició ha qualificat de “estratagema” i “jugada d’última hora” l’oferta del PP d’un text que no contempla “cap reivindicació ni avança en cap compromís”, mentre que el PP ha argumentat que ha retirat totes les qüestions que generaven “algun rebuig” i que ha defensat els interessos dels valencians.

La proposta ha sigut defensada pel portaveu del PP, Jorge Bellver, qui ha dit que els valencians mereixen “partits seriosos i polítics responsables”, i per açò ha demanat a l’oposició el suport a un text que reflecteix l’informe dels experts designats per tots els grups, perquè “no boicotege” el present ni “hipoteque” el futur.



El diputat socialista Julián López ha recordat que Les Corts van aprovar acords unànimes en 2010 i 2012 per a la millora del finançament que “no han servit per a res”, perquè el Consell els ha “desaprofitat”, de manera que “s’han acabat els balons d’oxigen que es desinflen quan arriben a Madrid”. “Si anem, anem de debò, i si no, no anem”, ha asseverat López.

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha assenyalat que no és el moment de les “declaracions estèrils”, sinó dels fets, i ha qualificat de “broma de mal gust” la proposta d’última hora del PP, que ha trencat des del seu escó perquè “no aprofita per a res”. Morera ha acusat el PP de trair el poble valencià, que li ho “farà pagar” a les urnes, i ha insistit que el president de la Generalitat ha d’anar a Madrid a portar “el taló” amb els 13.000 milions d’euros del deute històric, ja que no és una qüestió de “electoralisme”.

Ignacio Blanco, d’Esquerra Unida, ha considerat que s’ha donat una “imatge penosa” de Les Corts, el paper de la qual ha “menyspreat” el PP amb una proposta amb què volien “prendre el pèl de nou”, i ha acusat els populars de “traure’s de la màniga” a última hora un text per a “ofrenar” a Fabra un acord unànime per al seu pacte social.

Comparteix

Icona de pantalla completa