Diari La Veu del País Valencià
Xàbia Viva inicia un projecte per a crear un banc de llavors comarcal
RedactaVeu / Xàbia

Xàbia Viva inicia un nou i il·lusionant projecte vinculat amb la recuperació de l’agricultura tradicional. Es tracta de la creació d’un banc de llavors comarcal que pretén conservar les varietats locals dels productes que sempre s’han conreat a tota la Marina Alta.

El projecte s’engega de la mà de l’Associació Llavors d’Ací, una organització que treballa a nivell del País Valencià i que pretén cercar, conservar, promoure i recopilar tota la informació relacionada amb les varietats tradicionals de la nostra terra, perquè tornen a ocupar el lloc que els correspon.

L’associació destaca que treballar amb llavors tradicionals és una forma de potenciar la cultura popular i promoure la diversitat agrària, les formes de cultiu tradicionals i la revalorització dels productes locals, a més són adequades per a utilitzar-les en l’agricultura ecològica.

Segons ha explicat el responsable del projecte, Jordi Badenes, a Xàbia Viva sempre “hem apostat per la protecció del patrimoni cultural, com els Molins dels Planes, però ara és el moment de fer un pas avant i comprometre’ns amb el territori”.

Badenes ha assenyalat que conservar les llavors locals permetrà que “les generacions futures puguen gaudir de sabors i aromes d’una biodiversitat vegetal que si no comencem a catalogar i conservar potser que es perda per sempre”.

Els objectius del banc comarcal de llavors de la Marina Alta són ser una eina eficaç per a la conservació de la biodiversitat vegetal conreada i posar a la disposició dels agricultors i altres interessats les varietats locals amb qualitat suficient, crear una base de dades rigorosa per a la gestió del banc de llavors i promocionar les varietats locals de Xàbia i la resta de localitats de tota la Marina Alta.

Per a aconseguir tot açò, Xàbia Viva s’ha posat en contacte amb les associacions d’agricultors per tal d’exposar-los el projecte i la intenció de convertir-se en la caixa forta per a permetre que les generacions futures puguen gaudir dels sabors de hui.

Tot açò es plasmarà en una jornada d’intercanvi de llavors que serà l’inici per al banc i que se celebrarà en el riurau de l’Arnauda de Xàbia, serà el diumenge 1 de desembre. Així mateix, aqueix dia, els membres de l’Associació Llavors d’Ací oferiran xarrades, també participaran altres experts de la comarca, que seran el complement a l’intercanvi de llavors, on tots els veïns podran arreplegar llavors per al seu cultiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa