Diari La Veu del País Valencià
El POL – Referent de l’independentisme valencià d’esquerres
El POL INDEPENDENTISTA VALENCIÀ D’ESQUERRES de COMPROMÍS s’ha constituït hui 22 de novembre a Alfafar en la seua Assemblea Constituent
Hui 22 de novembre de 2015, militants i simpatitzants de coalició COMPROMÍS, pertanyents al diferents partits de la coalició o independents, membres de diversos col·lectius territorials de l’Alacantí, comarques de Castelló, les Marines, les Riberes, València i les Hortes, han constituït el POL I.NDEPENDENTISTA VALENCIÀ D’ESQUERRES de COMPROMÍS, en la seua Assemblea Constituent.
L’Assemblea ha tingut lloc en Alfafar, des de les 11 a les 14 hores, i ha tractat tant les bases polítiques i ideològiques del POL, com l’adhesió del mateix a dos manifestos crítics amb el desenvolupament del procés per conformar la candidatura Compromís-Podemos i en demanda d’un Congrés Constituent de COMPROMÍS, així com d’una proposta d’Organització interna del POL per tal d’impulsar la seua extensió i expansió agrupant de forma transversal a tots els independentistes valencians d’esquerra de COMPROMÍS, alhora que establint lligams amb els sectors de l’esquerra independentista valenciana que hui encara no formen part de la coalició.
El POL: un referent de l’independentisme valencià d’esquerres
El POL, en les seues bases polítiques, vol constituir-se en un referent dels independentistes valencians d’esquerres, amb una aposta clara per la promulgació d’una República Valenciana i d’una Constitució valenciana sobirana fruit d’un procés constituent propi i no subaltern, és a dir exercir el ple dret d’autodeterminació i la recuperació de la plena sobirania política valenciana.
En el primer punt de les bases polítiques s’explica que el POL advoca per una “Ruptura amb el marc jurídic i polític estatal representat per la monarquia borbònica i la Constitució espanyola de 1978 mitjançant un Procés Constituent Valencià i impulsant la construcció de les majories socials que permeten fer-lo efectiu”.
D’altra banda, el POL es definix en les mateixes bases polítiques com un referent d’esquerra transformadora i anticapitalista.
En el punt sisè de les bases polítiques es diu que el POL propugna: l’“Obertura d’un procés de ruptura anticapitalista contra el control financer i especulatiu de l’activitat econòmica i a favor de l’economia productiva i col·lectiva, treballant per un nou model de relacions socials i econòmiques que permeten superar les formes d’organització capitalistes apostant pel no pagament del deute mentre no s’hagen cobert les necessitats bàsiques de la població, i el control públic i democràtic dels sectors estratègics, incloen-t’hi la nacionalització, socialització i processos d’apropiació col·lectiva de les fonts d’energia i recursos naturals bàsics cap a una societat ecològica”.
Igualment es considera que “El trencament amb el regim hereu del franquisme és la nostra contribució a la lluita per l’alliberament dels altres pobles de l’Estat espanyol. És a més l’única base possible de relacions solidàries entre pobles lliures i iguals. Així mateix treballarem per un marc de relacions internacionals basat en la solidaritat, la pau, la llibertat i la plena sobirania dels pobles i les treballadores”, com es manifesta en el punt quart de les bases polítiques.
El POL: Per un Congrés Constituent de Compromís
L’Assemblea Constituent del POL ha decidir sumar-se als manifestos “Amb tu, #MésCompromís” i “Més i millor Compromís”, que amb una profunda crítica a com s’ha desenvolupat el procés que ha conduït a la coalició Compromís-Podemos-És el moment per a les pròximes eleccions al Parlament i Senat estatals, amb una enorme falta de democràcia, de participació, d’horitzontalitat i de respecte a les Bases i Normes de COMPROMÍS, advoquen per la convocatòria d’un Congrés Constituent de COMPROMÍS.
A més d’allò que s’exposa en els dos manifestos esmentats, el POL considera necessària “La convocatòria d’un Consell General Extraordinari de COMPROMÍS que, a més de convocar el Congrés Constituent, elegisca una nova Comissió Executiva Nacional de caràcter provissional fins la celebració del Congrés, sense quotes de partits, plural, integradora, amb incompatibilitat de càrrecs institucionals (per damunt d’Alcaldes) i càrrecs orgànics i expressió de la voluntat política sobirana de COMPROMIS expressada pel seu Consell General”, per tal de retornar a les bases de COMPROMÍS la seua plena capacitat de decisió i la plena confiança.
El POL: sumar transversalment i ser referent dels independentistes valencians d’esquerra
Finalment, l’Assemblea Constituent ha sancionat unes bases organitzatives suficients per a garantir l’eixamplament del POL, de la seua seua activitat política, amb la finalitat de sumar transversalment els independentistes valencians d’esquerres, amb un model assembleari, participatiu i obert.
Podran ser membres del POL totes i tots les i les simpatitzants i adherides/ts de COMPROMÍS, de qualsevol dels partits o grups que el conformen, de qualsevol col·lectiu territorial. Igualment, podran ser membres del POL persones que militen en altres partits de l’esquerra independentista valenciana, que no formen part de la coalició COMPROMÍS, fent-se simpatitzants de la coalició.
El POL ha nomenat una Comissió Coordinadora provissional composta per Francesc Puchol (Castelló), Paco Sòria (Marines), Sofia Marco (València), Paco Giménez (València), Carme Equiza (Horta), Rafa Serrano (Riberes) i Joan S: Sorribes (Horta), actuant com a portaveus nacionals Joan S. Sorribes i Carme Equiza.
Finalment, el POL convocarà una II Assemblea Nacional, de presentació del mateix i de reflexió sobre la nova etapa política que s’encetarà després del pròxim 20D, que tindrà lloc a València Ciutat en gener de 2016.

ESTAT VALENCIÀ

Comparteix

Icona de pantalla completa