Diari La Veu del País Valencià
Els col·legis concertats d’Educació Especial, “econòmicament asfixiats”
RedactaVeu / València

Situació dramàtica en els centres d’educació especial concertats, ja que més de la meitat dels treballadors i treballadores depenen del pagament dels mòduls. Aquests centres, xicotets, la titularitat dels quals és d’associacions de pares i cooperatives estan econòmicament asfixiats.

La Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres del País Valencià exigeix al Consell el pagament immediat dels dos trimestres que es deuen dels mòduls econòmics, ja que la demora posa en greu risc la continuïtat d’alguns centres. Des del sindicat destaquen que les dificultats de finançament creditici continuen i aquests centres ja no reben cap tipus d’ampliacions de crèdit.

La situació del pagament és, a més, paradoxal: s’ha pagat el segon trimestre de l’any 2013 i deuen el primer i el tercer. Es recorda que ja estem en el quart trimestre.

Per a entendre la situació, en aquests col·legis concertats d’Educació Especial, s’assumeix el cost d’educadors, logopedes, fisioterapeutes, psicòlogues, a través dels mòduls, i no solament el personal d’administració i serveis del centre com ocorre en els col·legis concertats ordinaris, “si aquests ja ho passen fatal amb els retards, és fàcil imaginar com estan en els CEEs, amb una càrrega infinitament major de personal que no té pagament delegat”.

“És una situació insostenible per a molts dels centres. Ho és per a la majoria de col·legis concertats, però per a molts d’aquests col·legis, ja és impossible sostenir-se”, adverteixen des de la FE de CCOO PV.

En els col·legis concertats d’educació especial, generalment de petit volum, a l’impagament a la plantilla de treballadors sense pagament delegat, cal afegir les despeses de manteniment, funcionament i activitats amb els alumnes i al pagament de proveïdors. A alguns ja se’ls deuen la paga extra de l’estiu, una o dues nòmines, però les entitats que els gestionen ja estan anunciant la impossibilitat de pagar les pròximes nòmines, si la Conselleria no paga de forma immediata el deute.

Des de la Federació d’Ensenyament denuncien que siguen els treballadors els qui, cíclicament, estiguen finançant a les entitats i atenent els alumnes malgrat no cobrar puntualment. El retard en el pagament implica que siguen els treballadors els qui hagen de demanar crèdits, o dependre de l’ajuda de l’entorn familiar.

Comparteix

Icona de pantalla completa