Diari La Veu del País Valencià
Els treballadors de RTVV miren el judici amb esperança després de 2 anys durs
EFE / València

Els treballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) afronten el judici per l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que se celebrarà dilluns que ve “amb moltes ganes”, amb “esperança” i amb “confiança en la Justícia”, després d’un procés “molt llarg i molt dur”.

Així ho ha expressat la presidenta del Comité d’empresa, Salut Alcover, qui ha indicat que, després de “dos anys patint”, la celebració del judici és “una gran alegria” per als treballadors de l’empresa pública, que tenen “ganes de guanyar”.

El Comité d’empresa ha convocat una concentració a partir de les 8.30 hores a les portes del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, on a les 9.30 hores està previst el judici.

Des de RTVV, han assenyalat que la directora de la societat, Rosa Vidal, atestarà com a representant legal sobre les qüestions de les quals té coneixement des que està en el càrrec.

L’ERO en RTVV va ser aprovat pel consell d’administració a l’agost de 2012 per a un màxim de 1.198 empleats i la seua aplicació va finalitzar el passat 31 d’agost, després que la direcció decidira traure de l’expedient 186 tècnics per a assegurar la continuïtat de les emissions.

Inicialment, dos sindicats -Intersindical i UGT- van presentar una demanda col·lectiva davant el TSJCV mentre que altres dos -CCOO i CGT- van fer el mateix davant l’Audiència Nacional, encara que posteriorment les quatre seccions sindicals es van personar en les demandes davant els dos òrgans judicials.

El TSJCV va admetre a l’octubre de 2012 la demanda col·lectiva contra l’ERO i va fixar el judici per al 6 de novembre, encara que finalment es va suspendre pel conflicte de competències perquè les demandes s’havien presentat en dos òrgans diferents.

L’Audiència Nacional es va declarar incompetent el passat 24 de gener per a resoldre la demanda col·lectiva plantejada per diversos sindicats contra l’ERO en RTVV, en considerar que els acomiadaments afecten “exclusivament” els treballadors dels centres del País Valencià.

Procés d’externalització

Precisament dilluns passat, el Consell d’Administració de RTVV va donar el vistiplau per a l’adjudicació de continguts, dins del procés d’externalització de la programació.

L’oposició en el Consell d’Administració de RTVV ha demanat en diverses ocasions que es paralitze el procés d’externalització fins a conéixer la sentència sobre l’expedient d’ocupació, en considerar que la nul·litat d’aquest provocaria que s’invalidaren les previsions sobre la producció aliena.

Al juliol es va subscriure el contracte programa de RTVV SA per al període 2013-2015, que arreplega que si es declarara la nul·litat de l’ERO, la societat pública comunicarà a la Generalitat la inviabilitat econòmica en els termes continguts en aquest, sent aquesta circumstància una causa que donarà dret a les parts a la resolució del contracte.

Una hipotètica anul·lació de l’ERO implicaria la tornada de tota la plantilla, ja que no hi hauria capacitat econòmica per a fer front al volum de personal.

L’ERO va començar a aplicar-se el 30 de novembre de 2012 i va finalitzar el 31 d’agost de 2013. Al poc temps de l’inici de la seua execució, el director general de RTVV, José López Jaraba, va dimitir del seu càrrec.

L’execució de l’ajust de plantilla ha sigut motiu de nombroses protestes per part dels treballadors, que van arribar a ocupar el plató dels informatius de Canal 9 a l’estiu de 2012 en protesta per l’ERO i que han convocat en aquest temps diverses jornades de vaga.

Els més de mil professionals acomiadats de Radiotelevisió Valenciana converteixen aquest ERO en el de major nombre d’afectats de totes les empreses públiques que han iniciat processos d’ajust en els últims mesos al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa