Diari La Veu del País Valencià
Concert de dolçainers a Guardamar de la Safor
L’Associació Cultural de Dolçainers i Tabaleters de La Safor-UPG és formada per persones de diferents poblacions, escoles i edats, i constitueix un punt de referència obligat no només a la comarca de La Safor, sinó també arreu del País Valencià, ja que és present en multitud d’actes de caràcter festiu, cultural i social, amb un repertori que viatja des de la tradició fins a les noves músiques i composicions on la dolçaina i el tabal es presenten com a instruments jòvens i actuals, alliberats de qualsevol atribució determinista i purament folklòrica.

L’associació es constitueix formalment a 1997, essent el fruit de la llavor sembrada pel mestre Frederic Santamaria als cursos de Dolçaina i Tabal impartits a la Universitat Popular de Gandia (U. P. G.) des de 1987 fins a 2009.

El grup realitza una ampla gamma de manifestacions musicals durant tot l’any: albaes, dianes, cercaviles, processons, correfocs, danses, balls tradicionals, serenates, moros i cristians, ministrils, concerts i tota mena d’actes festius, religiosos, socials i culturals. Participa a les festes patronals de molts dels pobles de la comarca, als actes oficials de la Junta Local Fallera i a la Setmana Santa de Gandia, als balls de la processó del Corpus de diverses localitats, a les principals festivitats (9 d’octubre, Reis, Sant Antoni …); ha col•laborat, així mateix, amb varis grups de danses de la zona.

A més de la música funcional i “de carrer”, l’agrupació ha executat multitud de concerts escampats per la geografia valenciana.

Fora del País Valencià, cal destacar la participació –ininterrompudament durant 17 edicions– al festival del “Día del Gaitero-Dulzainero”, que se celebra a Laguardia (Àlaba), així com a les trobades de música tradicional celebrades a Sòria (2003), Burgos (2004), Reus (2005 i 2010), Pamplona (2007) i Madrid (2008).

El grup ha editat 4 CD: “Contradansa” al 2000 “ XX anys de dolçaina i tabal a la Safor” enregistrat en directe al Teatre Serrano de Gandia al 2008 “Sant Francesc , home i sant” al 2010 , composició encomanada al mestre José Rafael Pascual Vilaplana, amb motiu del 500è Aniversari de naixement de Sant Francesc de Borja I “Saforejant” amb motiu del nostre xxv aniversari al 2012.

Així mateix, ha organitzat el Festival de Música Tadicional amb caràcter bi-anual , en dues edicions, al Novembre del 2012 i a l’Octubre del 2014. Al 2013 el grup rep el premi de Ràdio Gandia Ser en la secció musical, arran del qual també se li ofereix un espai setmanal en aquest mitja, amb el títol de “VA de FESTA” per tal de promoure la música tradicional , conduit per Miquel Ruiz Gràcia, després per Josep Mª Bataller i darrerament per Francesc Esquerdo.

CONCERT “RETOBEM LA NOSTRA MÚSICA”
DIMECRES 15 DE JULIOL DE 2015 A LES 21:30 H. A LA PLATJA DE GUARDAMAR DE LA SAFOR
A. C. DE DOLÇAINERS I TABALETERS DE LA SAFOR-UPG

Director: Toni Salvador Climent
PRIMERA PART
1. INFANTS DEL KARAK…………… Marxa Cristiana ……………. José Rafael Pascual Vilaplana
2. MASURCA DE TALES …………………………………………………Arranjament Xavier Richart
3. THO MEREIXES………………………Pasdoble ………………………….Francisco Valor Llorens
4. FEDERICOS …………………………. Marxa Cristiana …………………. Juan Carlos Sempere Bomboí
5. MARILOLA…………………………….Havanera…………………………..Juan Antonio Castelló Cardona
6. ALAIA ………………………………… Marxa Mora ………………….. Francisco Valor Llorens
7. EL BALL DE SANT ANTONI …………………………………………Josep Maria Bataller i Llàcer
8. U. P. G. ………………………………Cercavila-Marxa …….……….. José Rafael Pascual Vilaplana
9. VENTALL OBERT………………………Rumba…………………………….Josep Basset Alberola

A. C. de Dolçainers i Tabaleters de La Safor-UPG

Comparteix

Icona de pantalla completa