Diari La Veu del País Valencià
Unanimitat a la Diputació en defensa de les cooperatives elèctriques
RedactaVeu / València

El portaveu de Compromís a la Diputació de València, Emili Altur, va aconseguir dimarts que s’aprovara per unanimitat la proposta de la coalició per a defensar les cooperatives elèctriques valencianes i mostrar el rebuig de la corporació provincial al Decret Llei 9/2013 que, amb l’excusa de la sostenibilitat econòmica del sector, vol acabar amb els xicotets productors d’electricitat i també penalitzar la producció d’energies renovables.

La moció presentada ha sigut aprovada per unanimitat, tot i que el Partit Popular, per a votar-la a favor, ha demanat que s’incloguera el reconeixement a la Conselleria d’Indústria de les al·legacions que ha fet al Reial Decret demanant un tracte diferenciat per a aquestes cooperatives. Segons el diputat de Compromís, Emili Altur, “aquesta reforma atempta contra el sector cooperatiu valencià que veu com, amb una decisió del tot arbitrària, es posa en perill l’existència d’un sector que ha donat servei a pobles i ciutats valencianes durant segles. Des de Compromís entenem que el Reial Decret 9/2013 està pensat únicament per afavorir les grans empreses elèctriques fent desaparéixer les renovables, l’autoconsum i l’autoorganització cooperativa de consumidors i productors independents, una situació que atempta contra l’interés general i no dóna solució al cost astronòmic de l’energia elèctrica a l’Estat”.

La reforma penalitza les cooperatives elèctriques, de les quals el 80% del total de l’Estat espanyol són valencianes, i el 90% d’eixe 80% es troben a les comarques centrals. De fet, la reforma elèctrica preveu que les cooperatives no podran ser distribuïdores d’electricitat com han fet des de fa quasi un segle en molts dels seus casos. El sector no entén aquesta decisió, al seu parer del tot arbitrària, que aparta aquestes cooperatives del mercat elèctric i deixa tot el negoci en mans de les empreses comercialitzadores, tot i que la Comissió Nacional de l’Energia ha assegurat a diversos informes que aquestes cooperatives complien amb tots els requisits per a poder operar al mercat. Cal recordar que la Diputació de València va fer una declaració institucional signada per tots els grups polítics donant suport al sector cooperatiu valencià del qual aquestes cooperatives en formen part.

Comparteix

Icona de pantalla completa