Diari La Veu del País Valencià
Els Premis Tempir per a Salvador Valero, Tomàs Mestre i Plataforma Mildenou
El Tempir / Elx

En una època com la dècada dels 80 del segle passat que es prometia moderadament feliç i les activitats a favor de la llengua augmentaven dia a dia en un ambient polític tímid, ple d’inseguretats, pel que fa a la normalització lingüística, a Elx naixien els històrics sopars d’en Baena, que aplegaven moltes persones del món de l’educació, la literatura, el teatre, la música, la política, etc. del migjorn valencià, principalment, i serviren per a crear o irradiar estat d’opinió entre els pobles i les comarques veïnes sobre totes aquelles qüestions que preocupaven i afectaven la llengua, la cultura i el país.

Ara, quasi trenta anys més tard, El Tempir pretén recuperar-los formalment amb els mateixos objectius. I ho fa quan justament compleix 20 anys d’activitats. Per això, en aquesta ocasió, Vicent Partal, director del diari electrònic VilaWeb, serà el mantenidor d’aquest sopar per tal d’analitzar i intercanviar opinions amb els assistents sobre la situació política actual i com ens afecta als valencians.

A més, també es lliuraran els I Premis El Tempir a fi de reconéixer la trajectòria cívica d’aquelles persones o entitats que s’han distingit pel treball diari a favor de la llengua i la cultura pròpies del País Valencià però també al migjorn i a Elx. Els guardonats rebran una escultura del prestigiós artista Antoni Pons, conegut recentment per ser l’autor del cartell de promoció del Misteri d’Elx a l’estiu.

Així, el Premi El Tempir en l’àmbit del País Valencià s’ha atorgat a la Plataforma Mildenou per la seua defensa d’una RTVV pública de qualitat, plural i en valencià. És un reconeixement a tota aquella gent que ha estat objecte injustament d’un ERO que ha desmantellat una ràdio i una televisió que havien de fer del valencià una llengua d’integració, de comunicació i de cohesió social.

En la categoria de migjorn valencià, la Junta Directiva d’El Tempir ha decidit atorgar el Premi El Tempir a Tomàs Mestre i Damià, conegut director de teatre d’Alacant que ha impulsat el teatre de qualitat i en valencià des de la companyia Saineters Teatre i l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant.

I, el tercer premi, el corresponent a Elx, l’ha rebut Salvador Valero i Javaloyes, per la seua contribució a la normalització del valencià des de l’àmbit sindical i educatiu. També pel seu treball en la recuperació de la música popular en l’Esbart-Elx-Folk.

I, finalment, s’hi presentarà la campanya ‘M’agrada el valencià’ que impulsa El Tempir a fi de promoure l’ús social del valencià d’una manera lúdica i reivindicativa alhora on els autèntics protagonistes són els ciutadans de carrer.

El sopar i lliurament dels I Premis El Tempir tindran lloc hui, divendres 25 d’octubre a les 21 hores al restaurant del parc municipal d’Elx.

Comparteix

Icona de pantalla completa