Diari La Veu del País Valencià
CCOO: “Reduir la llista d’espera en la sanitat privada costa el triple que en pública”
EFE / València

El sindicat ha criticat que la Conselleria de Sanitat vaja a invertir 9 milions d’euros fins a final d’any al Pla de Xoc, que permetrà derivar més de 7.000 operacions quirúrgiques a centres sanitaris privats, prèvia acceptació voluntària del pacient.

CCOO PV ha insistit en la defensa de l’autoconcert -realitzar intervencions quirúrgiques a la vesprada en els hospitals públics- per a reduir les llistes d’espera de la sanitat valenciana.

Segons dades del sindicat, si la inversió econòmica que es pretén destinar al Pla de Xoc fins a finals d’any es destinara al programa d’autoconcert “els resultats pel que fa al nombre d’intervencions amb possibilitat en cas que es duga a terme triplicaria les intervencions previstes per la Conselleria de Sanitat”.

“Si en el pla estival d’enguany s’han destinat a l’autoconcert públic vora 2 milions i s’han realitzat 4.770 intervencions, amb els 9 milions que es destinaran fins a final d’any, el total d’intervencions a realitzar aconseguiria les 21.465. Una xifra que triplica les 7.000 intervencions anunciades per la conselleria en el pla de centres privats”, precisen.

Per açò, el sindicat ha insistit en la “conveniència de reforçar l’autoconcert públic” ja que considera que resulta “més rendible, eficient i barat”. També afirma que “resulta xocant que especialment en temps de crisi no es busque l’opció més rendible per als comptes de la Generalitat”.

Per això, ha demanat a la Conselleria de Sanitat una “major dotació econòmica en l’autoconcert i que es reforce així aquest sistema”.

Segons el sindicat, comparant el cost mitjà per intervenció dels plans de xoc, l’any 2011 i el que s’engegarà en l’últim trimestre d’enguany, s’observa un augment del 60%. Així, en 2011 es van destinar 22 milions d’euros i es van realitzar 27.400 intervencions, això significa que cadascuna de les operacions va tindre un cost mitjà de 802,92 euros.

En canvi, considerant els 9 milions d’euros anunciats per la Conselleria de Sanitat per als pròxims mesos i les 7.000 intervencions quirúrgiques que es durien a terme, el cost mitjà augmentaria a 1.285,71 euros per intervenció, del que es pot derivar el citat augment percentual del 60%.

“Quines raons existeixen perquè en el termini de dos anys s’experimente un augment tan important del cost mitjà per intervenció”, es pregunta el sindicat, que insta Sanitat a “reflexionar i a reforçar l’autoconcert públic perquè és més eficient i millor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa