Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana un sistema de denúncia anònima de la corrupció per internet
RedactaVeu / València

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, “volem que qualsevol persona de manera anònima puga presentar davant la Fiscalia Anticorrupció denúncies sobre possibles irregularitats, actes fraudulents o de corrupció dels quals hagen tingut coneixement”.

La Llei d’Enjudiciament criminal preveu l’obligació d’informar a la justícia si es té coneixement que s’està cometent algun delicte però la realitat és que la por a les represàlies impedeix que aquest precepte siga efectiu, especialment quan la il·legalitat es comet per autoritats públiques.

“Per a garantir que les persones coneixedores de possibles casos de corrupció i frau puguen denunciar-ho sense por a represàlies, les administracions públiques han de posar els mitjans perquè es puguen dur a terme denúncies anònimes salvaguardant la seua seguretat”.

“Durant els últims anys –ha afegit Oltra- hem vist molts ciutadans, en concret empleats públics i funcionaris, que tenen por de denunciar allò que saben. Són persones que han vist irregularitats, que han vist corrupció però que no poden denunciar-ho perquè a més han vist represàlies cap a altres companys que han tingut la valentia de denunciar”.

Per això, Compromís planteja que es puga denunciar amb totes les garanties d’anonimat, i internet és precisament una eina que afavoreix l’anonimat si es prenen les mesures adients, mitjançant un sistema electrònic destinat a tal fi amb un format estructurat que facilite la presentació de la informació i garantisca que no s’accedirà a la IP, cosa que impedirà rastrejar el denunciant.

“Aquest mecanisme de denúncia anònima per Internet existeix en institucions europees, per exemple a l’Oficina Antifrau Europea (OLAF), que permet que les denúncies es facen anònimes perquè hi ha gent que té por. I és una por fundada perquè en el nostre territori s’han pres represàlies quan la gent ha exercit la seua obligació democràtica de denunciar irregularitats i corrupció”, ha conclòs Oltra.

Comparteix

Icona de pantalla completa