Diari La Veu del País Valencià
El ‘fracking’, una amenaça social i ambiental de primer ordre
RedactaVeu / Terol.

Diferents moviments d’oposició a la fractura hidràulica o ‘fracking’ han compartit dues jornades de debats a la localitat de Puertomingalvo (Terol) en el marc del V encontre estatal de moviments contra la fractura hidràulica.

Els assistents a aquesta trobada han assegurat que perceben el ‘fracking’ i els seus projectes associats com “una amenaça social i ambiental de primer ordre que no estem disposats a permetre”. Per tant, “manifestem la nostra preocupació i rebuig exprés davant els plans d’extracció de gas i petroli no convencional existents a tot l’Estat espanyol. Manifestem també la nostra determinació per a oposar-nos al desenvolupament d’aquests projectes”.

Segons han explicat, existeix, a dia de hui, una “amenaça directa” de fracturació que afecta la majoria de les comunitats autònomes, tant en forma de permisos d’investigació sol·licitats i/o concedits (més de 100 permisos amb milions d’hectàrees afectades), com en forma de sondejos exploratoris sol·licitats.

L’objectiu principal dels moviments contra la fractura hidràulica és que el ‘fracking’ o fractura hidràulica no arribe a ser una realitat en els territoris amenaçats. Aquest objectiu passaria per “una prohibició estatal a la fracturació hidràulica i la retirada de tots els permisos, tant els que estan concedits com aquells que han estat sol·licitats i estan pendents d’aprovació”. Al mateix moment, “també valorarem molt positivament totes les traves que s’estan posant a l’arrencada del ‘fracking’ tant a nivell local, provincial com autonòmic”.

Els moviments presents “ens comprometem a seguir treballant en futures trobades amb l’objectiu d’unir esforços, llançar si escau campanyes conjuntes, compartir eines comunes i ajudar-nos mútuament per a ser més eficaces tant en la pressió popular per a parar aquests plans com en la resposta a peu d’obra davant un possible inici de fracturació en qualsevol punt de l’Estat. Aquesta invitació a l’acció conjunta la fem extensible a la resta de moviments contra del ‘fracking’, així com a la població en general”, han expressat.

Les plataformes participants asseguren que no cediran en la seua obstinació “fins que aquestes iniciatives, promogudes per determinades empreses i governs, inclòs el central, siguen abandonades i els permisos siguen retirats. Fracking no, ni aquí ni enlloc!”.

Comparteix

Icona de pantalla completa