Diari La Veu del País Valencià
Detingut a Torrevella un ultradretà per atacs informàtics a mitjans digitals
Europa Press / Madrid

L’arrestat, de 19 anys, tenia en el seu domicili banderes i material nazi i preconstitucional, així com dos ordinadors portàtils i dos discos durs. Tot el material ha sigut confiscat per la policia. El detingut havia creat diversos perfils en diferents xarxes socials des de les quals reivindicava els atacs en nom del “Comando Cibernético Fascista del Imperio Español”.

També va usar aquest nom per a enviar a les adreces oficials dels mitjans de comunicació afectats, diversos e-mails en els quals amenaçava amb la col·locació d’artefactes explosius i expressava la seua intenció de matar els periodistes.

El jove arrestat tenia coneixements d’informàtica que havia adquirit de forma autodidacta. Per a generar els atacs es va valdre de xarxes ‘botnet’, conjunts d’ordinadors compromesos i disseminats per tot el món que es controlen remotament des de qualsevol punt del planeta.

La policia ha destacat que el sospitós ha sigut localitzat en el seu domicili en menys de 48 hores des que es denunciaren els fets. El jove actuava amb tres xarxes d’ordinadors infectats a tot el món per a saturar les webs de més de cinc periòdics online, i només a un d’ells li ha causat un dany superior als 100.000 euros.

Durant les últimes dues setmanes, diversos mitjans de comunicació digitals han sigut objecte de constants atacs informàtics que han inutilitzat les seues pàgines web. Aquests atacs han afectat el seu normal funcionament, impedint en algun cas la publicació de continguts i implicant greus perjudicis econòmics i d’imatge, a més de la privació de l’exercici de la llibertat d’expressió i el dret a la informació dels ciutadans.

Denúncies en les xarxes socials

Aquests mitjans digitals van emprar les xarxes socials Facebook i Twitter per a donar a conéixer els fets amb els ‘hashtags’ #nonoscallan o #ataquenodo50. A més, dos dels mitjans de comunicació afectats van presentar denúncia per l’ocorregut davant la Policia Nacional.

L’atac informàtic perpetrat es coneix com DDoS (Denegació de Servei Distribuïda) i bàsicament consisteix que un gran nombre d’ordinadors es comuniquen amb un sistema informàtic de manera simultània, per exemple que tots ells visiten una pàgina web o una xarxa i sol·liciten determinats dades al mateix temps fins a aconseguir que l’objectiu se sature i deixe d’estar accessible.

Comparteix

Icona de pantalla completa