Diari La Veu del País Valencià
Vila-real aconsegueix més d’una vintena de parelles lingüístiques
Vila-real aconsegueix més d’una vintena de parelles lingüístiques inscrites al programa de Voluntariat pel Valencià

La Casa dels Mundina acull la presentació dels tàndems lingüístics que participaran en la present edició del projecte que posa en contacte aprenents i voluntaris per a parlar en valencià i compartir la cultura i tradicions de la terra

El programa de Voluntariat pel Valencià explica ja amb 21 parelles lingüístiques oficials, que es presentaran aquesta vesprada a la Casa dels Mundina, en una sessió especialment preparada para a seguir donant a conèixer la iniciativa, impulsada per la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real, en col·laboració amb Escola Valenciana i l’Associació Cultural Socarrats.

El regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla, ha assenyalat que “estem molt satisfets per la participació, ja que el programa no es realitzava a la ciutat des del 2006, quan van comptar amb 11 parelles”. En aquest sentit, explica que “tenim 30 voluntaris i 21 aprenents inscrits, per la qual cosa nou voluntaris estan a l’espera que se’ls assigne un aprenent, cosa que esperem aconseguir en propers dies, ja que la campanya estarà sempre oberta, de manera que en qualsevol moment es poden apuntar més persones interessades a aprendre a parlar en valencià”.

Els tàndems, formats tenint en compte la disponibilitat i les preferències de cada persona, hauran de reunir-se una hora a la setmana, durant un mínim de 10 setmanes, per a conversar en valencià. “És una fórmula excel·lent no només per a perfeccionar la comunicació en valencià, ja que moltes persones, bé estrangeres, o fins i tot d’ací que no es llancen a parlar en la nostra llengua, necessiten fer-la servir en el dia a dia”, indica Batalla, “sinó també per a fomentar la interculturalitat i donar a conèixer la nostra cultura i tradicions, ajudant a que se senten més integrades”.

“Amb aquest programa també s’aconsegueix que les persones que parlen en valencià habitualment vegen que no tenen per què canviar necessàriament de llengua quan es dirigeixen a una persona desconeguda o estrangera, i, per tant, és un instrument clar de foment de l’ús del valencià i de reforç de la consciència lingüística”, assenyala.

Batalla estarà acompanyat durant la presentació pel president d’AC Socarrats, Fermí Font; el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; la coordinadora general de la campanya Dariana Groza, i per les parelles que inicien el programa, als que es dirigirà per a donar-los l’enhorabona “per haver donat aquest pas”. “A moltes persones els fa vergonya parlar en valencià perquè pensen que no ho fan correctament, però aquesta societat s’ha caracteritzat sempre per acollir i han de saber que allò que es valora és que ho intenten”, afirma l’edil, qui assegura que “hi ha moltes persones que després de passar pel programa han acabat parlant valencià, millor o pitjor, però ho han aconseguit”. A més, felicita als voluntaris “perquè la seua labor és molt important per a fer sentir segura i acompanyada a l’altra persona, al mateix temps que se li ajuda a integrar-se”.

Batalla, que anima a participar a “tothom”, ha anunciat que “quan estiguem a l’equador de la campanya, organitzarem un passeig pel valencià, al qual estaran convidats tots els participants i en el mes de juny realitzarem l’acte de cloenda i intercanvi d’experiències”.

Per a inscriure’s al programa com a voluntari o aprenent es pot fer de manera presencial a la Regidoria de Normalització Lingüística i a Socarrats i també de forma telemàtica a través de la web municipal www.vila-real.es. Més informació a normalitzacio.vila-real.es, al web de Socarrats i al d’Escola Valenciana www.voluntariatpelvalencia.org.

Comparteix

Icona de pantalla completa