Diari La Veu del País Valencià
El pressupost d’agricultura per a 2014 torna a baixar un 13%
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors assenyala que la retallada del pressupost de la Conselleria d’Agricultura per a 2014 és del 13%, amb una xifra de 31 milions d’euros menys que el previst per a enguany. Aquestes dades són les corresponents al sector agrari després del desglossament de les seues partides específiques una vegada fusionada en una sola Conselleria amb Presidència, les partides de la qual per cert, sí augmenten un 7%.

Si l’any passat descendia per primera vegada en l’ultima dècada de la barrera psicològica dels 300 milions d’euros (239 milions d’euros), ara és a punt de fer-ho dels 200 i es queda a només set (207,7 milions d’euros), la qual cosa posa de manifest que les polítiques de millora i competitivitat del sector agrari perden pes específic respecte al pressupost global de la Generalitat malgrat la greu crisi per la qual travessen els agricultors i ramaders valencians.

Aquesta continuada caiguda de les dotacions pressupostàries afecten directament a la capacitat inversora. Així, el pressupost destinat a inversions de la Conselleria cau un 20% després de passar de 164,6 a 131,4 milions d’euros. Les despeses de personal i funcionament augmenten la seua importància en els pressupostos de Conselleria d’Agricultura en passar de representar el 31% en 2013 al 37% de 2013. Més d’un terç del pressupost va a aquesta partida.

La Unió és conscient que en la conjuntura de crisi actual, i encara més la de la Generalitat, no hi ha recursos econòmics suficients, però creu que es podrien redistribuir de forma més eficient en benefici del sector. Si amb els pressupostos dels últims anys la Generalitat no ha sigut capaç de millorar la situació del sector agrari ni tampoc vertebrar-ho, amb una nova reducció tan rellevant sembla conduir als agricultors i ramaders valencians a l’abandó de la seua activitat.

A tenor de les dades es posa de manifest que “el sector agrari és prioritari únicament només de boca i en promeses però la realitat indica que cada vegada importa menys i a aquest pas tindrà un caràcter purament residual en els pressupostos de la Generalitat”, segons la Unió.

Ramón Mampel, secretari general de la Unió, diu que “és un pressupost que no servirà per a fer front a la greu crisi d’un sector que és estratègic per a l’economia valenciana, tant des del punt de vista econòmic (exportació, creació de llocs treball, indústria auxiliar, etc.), com des del punt de vista social i mediambiental”.

Comparteix

Icona de pantalla completa