Diari La Veu del País Valencià
Els Erasmus solament podran obtenir beca si han sigut becaris del MEC
RedactaVeu / València

Notícia que ha caigut com un pitxer d’aigua freda entre els alumnes que pretenien anar d’Erasmus enguany o ja hi estan. Desconeixíem com s’implantaria la rebaixa del pressupost destinat a les beques Erasmus (que passa de 21 milions d’euros a 18 milions enguany) però ja coneixem on serà la retallada i és que solament els alumnes que hagen sigut becaris generals del MEC en 2012/2013 podran ser Erasmus enguany.

Cal recordar que el component total que percep un alumne Erasmus és part de la Comunitat Europea, part de la seua comunitat autònoma i part de l’estat. En aquest cas parlem solament de la beca que dóna l’estat (govern) per a enguany. Les altres quanties sí que es percebran.

També coneixem l’import de la beca Erasmus. El més rellevant és que els alumnes rebran un màxim de 300 euros de beca per part de l’estat sempre que el nombre de beneficiaris ho permeta. Ja no donen una beca d’Erasmus més un “plus” si eres becari de l’any passat, ara solament donen beca Erasmus (el govern) si eres becari del MEC.

Per tant, els alumnes Erasmus d’enguany que no els corresponga ajuda Erasmus del MEC disposaran solament de l’ajuda Erasmus de la seua comunitat autònoma (de 80 a 250 euros) i la d’Europa (generalment 100 euros).

Un canvi que afectarà significativament després de tots els canvis que hi han hagut enguany i que han deixat fora de les beques a més de 80.000 alumnes universitaris.

Els canvis afectaran aquells que ja estan d’Erasmus enguany i els que marxaran els pròxims mesos.

Per a aquells que seran becaris Erasmus, els pagaments es faran mensualment al compte del beneficari. Ara, si un alumne ja ha marxat d’Eramus i han començat a pagar-li tard, en el primer pagament vindran inclosos els mesos de retard.

Tot el referent als Eramus s’acaba de publicar al BOE del 24 d’Octubre que pots consultar ací.

Més informació a la página web de Dudas Becas Mec.

El hastag #ErasmusRIP va arribar anit a ser trending topic.

Compromís: “Amb la dràstica retallada de la beca Erasmus, el PP deixa tirats milers de joves que ja estan estudiant a l’estranger”

El diputat de Compromís, Fran Ferri, ha criticat la decisió del govern central de retallar dràsticament les beques Erasmus amb el curs acadèmic en marxa i amb milers d’estudiants realitzant ja aquest programa a les universitats europees.

Ara, amb la retallada efectuada pel ministre Wert, els joves que estiguen estudiant a l’estranger amb el programa Erasmus només rebran l’ajuda del govern central exclusivament si són beneficiaris de la beca general del Ministeri.

Per a Ferri “açò deixa en una situació molt complicada els milers de joves que porten ja dos mesos, des de l’inici de curs, estudiant en universitats europees i comptaven, com cada any, amb l’ajuda del ministeri per a poder sufragar les seues despeses mentre estan vivint a l’estranger”.

“Amb aquesta retallada el Partit Popular farà retrocedir en dècades el nostre sistema educatiu. Ara, com en el passat, només els estudiants de famílies riques podran permetre’s estudiar en universitats de la resta d’Europa. Es dóna així una passa més cap al sistema elitista en què està transformat el PP la nostra educació”.

El diputat de Compromís ha registrat una pregunta parlamentària en Les Corts dirigida a la consellera d’Educació, Maria José Català, per saber què farà el seu departament amb l’ajuda complementària que la Generalitat donava als estudiants valencians del programa Erasmus i que encara no ha convocat.

Joves Socialistes: “El PP pega una altra punyalada a milers d’estudiants carregant-se el programa Erasmus”

El Secretari General de Joves Socialistes, José Muñoz, ha qualificat aquesta decisió com “una altra punyalada més de Wert i Rajoy a milers d’estudiants Erasmus”, que ja han començat els seus estudis en l’estranger i que, assenyala Muñoz, el Govern “deixa tirats”, tot i que “moltes famílies depenen dels 150 euros mensuals del Ministeri d’Educació perquè les seues filles i fills puguen estudiar fora de casa”, ha afegit.

En aquest sentit, Muñoz ha assegurat que “hi ha més de 2.000 estudiants valencians que cada any poden viatjar i formar-se en una universitat de la Unió Europea gràcies a una beca Erasmus, i a l’esforç econòmic de moltes famílies, que tindran, injustament, serioses dificultats per a poder acabar el curs”, lamenta el jove socialista, per a qui el Govern de Mariano Rajoy “torna a atacar l’educació, aquesta vegada impedint que milers d’estudiants puguen complementar i millorar la seua formació en l’estranger”.

Finalment, el Secretari General de Joves Socialistes ha conclòs anunciant “noves mobilitzacions educatives contra aquesta nova retallada, en defensa d’una educació pública digna i igualitària, enfront d’un Govern dèspota que només genera problemes per als joves i que està desmantellant el sistema públic de beques en el nostre país”.

Comparteix

Icona de pantalla completa