Diari La Veu del País Valencià
Vila-real rememora la Crema de la vila a mans de les tropes borbòniques
Vila-real rememora la Crema de la vila a mans de les tropes borbòniques el 1706 amb una àmplia representació de Xàtiva

Les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions col·laboren amb l’Associació Cultural Socarrats i amb Acció Cultural del País Valencià en l’organització de la tradicional Marxa Cívica que tindrà lloc aquest dissabte

Vila-real commemorarà aquest dissabte el 311 aniversari de la Crema de la vila a les mans de les tropes borbòniques el 12 de gener de 1706. Una Marxa Cívica que des de fa 23 anys organitzen l’Associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià amb la col·laboració de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions i que enguany tindrà un caràcter més especial encara, ja que és la primera després de l’inici de les converses entre els ajuntaments de Vila-real i Xàtiva per arribar a un agermanament, per la qual cosa està previst que assistisquen representants del consistori valencià, que vindran acompanyats de la Muixeranga de Xàtiva.

“Tots els pobles tenen una història i uns fets que queden gravats en les seues pàgines i en la seua memòria i Vila-real i Xàtiva comparteixen un episodi molt negre, però que va marcar un abans i un després en la història del País Valencià, com és el saqueig i incendi del poble, a mans de les tropes de Felipe V, durant la Guerra de Successió”, explica el regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla.

Batalla, que ha destacat la importància de “conèixer la nostra història per prendre consciència i evitar que alguns fets tornen a repetir-se”, ha recordat que aquesta Marxa Cívica se celebra des de fa 23 anys i que només des de 2011, des de l’arribada de l’equip de govern progressista a l’Ajuntament, compta amb suport institucional.

Per la seua banda, el delegat d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Royo, ha posat l’accent que “la commemoració d’aquest dissabte no pretén ser historicista, sinó que pretén recordar, però sempre mirant al futur” i ha assegurat que “els fets de 1706 van marcar un punt d’inflexió del que encara no ens hem recuperat”. Per açò, ha recordat que “igual que Vila-real, una altra ciutat coneguda en el nostre territori per haver patit el mateix és Xàtiva, amb la qual estan en marxa les converses per agermanar-nos oficialment i que enguany aportarà una important manifestació de cultura popular, com és la Muixeranga de Xàtiva, que actuarà durant la cercavila”.

El president de Socarrats, Fermin Font, ha explicat que “tot i que estem en ple procés de rehabilitació com a poble, hem hagut de patir períodes de profunda hostilitat pel simple fet de ser valencians i per això hem de recuperar la memòria històrica”. Per a açò, en la Marxa Cívica, que partirà de la seu de Socarrats –situada al carrer de Carles Sarthou, 38- aquest dissabte, 14, a les 19.00 hores, es repartiran díptics perquè els espectadors coneguen millor la desfilada i la seua història, ja que “cal fer pedagogia”, apunta Font. Des d’allí es dirigiran al carrer de Pere III i a l’encreuament amb el carrer Major, els Miquelets del Regne de València, amb l’abillament original, realitzaran una recreació de salves amb els seus trabucs i formaran files.

Posteriorment, seguiran pel carrer Major fins la plaça de la Vila, on els esperarà un altre grup de Miquelets i la Conlloga-Muixeranga de Castelló, a la qual enguany se suma la Muixeranga de Xàtiva, que realitzaran castells, “un moment molt emotiu”.

Tot seguit, la desfilada es dirigirà pel carrer Lluís Vives cap a la Torre Motxa, on es conclourà l’acte institucional, amb els parlaments i l’ofrena. “Esperem que la gent s’anime a venir a gaudir d’un espectacle tan vistós i tan poc habitual i que cada vegada és més conegut per tots els nostres veïns”, conclou Batalla.

Comparteix

Icona de pantalla completa