Diari La Veu del País Valencià
Sanitat es dota d’un nou Pla Municipal d’Atenció de Drogodependències
Sanitat es dota d’un nou Pla Municipal d’Atenció de Drogodependències per seguir sent referents en atenci
El Ple de l’Ajuntament de Vila-real aprovarà dilluns que ve el Pla Municipal d’Atenció de Drogodependències i altres Trastorns Addictius 2017-2020, que guiarà en aquest període l’assistència i reinserció de persones amb conductes addictives i la lluita contra l’exclusió social. El document pretén ser un marc de referència per planificar les actuacions en un àmbit en el qual, recorda la regidora de Sanitat, Silvia Gómez, “Vila-real ha sigut sempre pioner i referent”.

Amb aquest objectiu, el Pla Municipal d’Atenció de Drogodependències repassa algunes de les principals conclusions que els anys d’estudi i l’experiència en el tractament de conductes addictives aporten sobre les característiques de la població vila-realenca en la seua relació amb aquest tipus de substàncies, principalment el consum de begudes alcohòliques i el tabac, les substàncies addictives més consumides en la ciutat. El major consum d’alcohol en festes, la presència d’almenys un fumador en quasi la meitat de les llars o la localització d’espais en els quals és més freqüent el consum de cànnabis són algunes de les observacions del document, que repassa també l’evolució del servei en els últims anys, incorporant la perspectiva de gènere als tractaments i protocols específics d’actuació amb adolescents i preadolescents, a més dels diferents programes de prevenció escolar implementats pel departament.

“La Unitat de Prevenció Comunitària i el Centre de Dia Lluís Alcanyís, a través de diferents campanyes i amb l’atenció diària als usuaris que acudeixen al servei, duen a terme un treball importantíssim tant per a la rehabilitació i reinserció social de les persones que pateixen addicions com per a la prevenció i promoció d’hàbits de vida més saludables. Des de la posada en funcionament de la primera unitat d’alcoholisme en 1984, l’evolució ha sigut constant i els resultats es reflecteixen en una millor qualitat de vida i una major consciència social sobre les addicions entre la població”, assenyala Gómez. “Però no podem quedar-nos només amb açò; hem de seguir treballant per millorar la qualitat del servei i fer front a nous reptes i realitats.

Per açò, aprovem ara aquest pla fins a 2020, que planteja tres objectius fonamentals: promoure la qualitat de vida dels usuaris i atendre les necessitats de deshabituació i de reinserció”, puntualitza la regidora.

Amb aquest objectiu, el document estableix una sèrie d’actuacions a desenvolupar que passen per la promoció d’activitats d’oci i temps lliure per a la prevenció d’hàbits no saludables, l’atenció i reinserció a través del Centre de Dia Lluís Alcanyís, l’actuació policial per a detectar el consum i tinença de drogues o el desenvolupament d’investigacions que permeten avançar en el coneixement de la realitat social, a través de diferents tipus d’enquestes, entre altres mesures.

Comparteix

Icona de pantalla completa