Diari La Veu del País Valencià
Presentació del projecte de llei de Memòria Històrica
El Memorial Democràtic comença amb la presentació a Vila-real del projecte de llei de Memòria Històrica de la Generalitat

La presentació del projecte de llei de Memòria Històrica de la Generalitat ha obert la programació del Memorial Democràtic de Vila-real, que celebra a l’abril la quarta edició, centrada en l’exili i els refugiats a la ciutat durant la Guerra Civil. El director general de Reformes Democràtiques de la Conselleria de Justícia, José García Añón, i el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, juntament amb la directora del Memorial, Sonia Alejo, han presidit la presentació de la normativa amb la qual el Consell cerca “la reparació moral i el restabliment de la dignitat de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista”.

L’acte s’emmarca dins del programa “Drets i Memòria als Nostres Pobles”, a través del qual la Generalitat difon els projectes i activitats sobre memòria democràtica que està impulsant en els últims anys. En el cas de Vila-real, la presentació del projecte de llei coincideix amb l’inici de les activitats del Memorial Democràtic, una programació especial de recuperació de la memòria històrica que l’Ajuntament de Vila-real ve promovent des de fa quatre anys i que compta, a més, amb un important suport per part de la Generalitat.

El projecte de llei de Memòria Històrica de la Generalitat va ser aprovat pel Consell a finals de febrer i preveu reforçar la normativa estatal en qüestions com la retirada de simbologia franquista o la reparació de les víctimes, la creació de l’Institut Valencià per a la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques o l’elaboració d’un pla estratègic quadriennal, entre altres mesures. Després de la presentació, el Memorial Democràtic ha abordat l’evacuació de menors durant la Guerra Civil, en una conferència a càrrec de la catedràtica d’Història Contemporània de la UNED, Alicia Alted, i el secretari del Grup d’Estudis d’Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I, Alfredo Fornás.

Comparteix

Icona de pantalla completa