Diari La Veu del País Valencià
Wert, acorralat, rectifica i manté les ajudes als Erasmus
ACN / Madrid

Segons el ministre, “és una mesura puntual que només tindrà aplicació aquest curs 2013-2014. Wert rectifica després que el portaveu de la Comissió Europea, Olivier Bailly, ha advertit que el govern espanyol hauria d’haver anunciat als estudiants la retallada abans de l’inici de l’any universitari en curs”. Segons Wert, la iniciativa ha estat del mateix Ministeri ‘en conversa’ amb la vicepresidenta i el president del govern espanyol.

Wert ha comparegut en roda de premsa al Senat després de l’ordre ministerial que restringia el complement estatal de les beques Erasmus (vora 100 euros mensuals) als estudiants que havien rebut l’any passat una beca general, ha causat un fort malestar no només entre els estudiants i l’oposició, sinó també al sí del PP i les seves comunitats autònomes.

El ministre ha fet l’anunci pocs minuts abans de la sessió de control al Senat, on el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, havia de respondre precisament una pregunta sobre educació.

Segons el ministre, la decisió ha estat adoptada després d’una conversa amb el Ministeri d’Hisenda, amb el president espanyol i amb Soraya Sáenz de Santamaría.

Finalment, segons ha explicat, el govern espanyol ha “entès” que els estudiants que van marxar d’Erasmus aquest curs no coneixien el canvi de criteri en els requisits per rebre el complement. Per aquest motiu, i sense derogar l’anterior ordre, ha decidit posar en marxa “amb caràcter transitori” i limitada “únicament al curs 2013-2014” una “ajuda complementària a càrrec de l’Estat” per a tots els estudiants Erasmus.

Aquesta ajuda, segons Wert, “com a mínim igualarà la quantitat que van rebre l’any passat”. El ministre ha apuntat que d’aquesta manera s’esvaeix la ‘incertesa’ dels estudiants Erasmus que ‘comptaven mentalment’ amb l’ajuda complementària de la beca.

La nova ajuda es farà realitat a través d’una esmena als pressupostos generals de l’Estat i tindrà caràcter transitori, és a dir que únicament s’aplicarà aquest curs. L’any vinent, les ajudes es concentraran en els estudiants que tenen menys recursos, tal com estipula la primera ordre. 



Wert ha admès que amb aquesta mesura se segueix el criteri del portaveu de la Comissió Europea i ha apuntat que en el fons de la qüestió hi ha la distribució dels fons Erasmus per part de la UE segons el nombre d’estudiants totals de cada país, i no de les peticions, i per açò els Erasmus de l’Estat cobren menys diners.

Comparteix

Icona de pantalla completa