QUART EN FLAMES, 17 de gener de 1706

No voler reconéixer uns fets històrics contrastats amb dades acadèmiques i fer silenci de les nostres arrels, no és cap altra cosa que negar la nostra identitat com a poble. Som història i tenim el deure i l’obligació de recuperar-la perquè els episodis més amargs no siguen oblidats i soterrats per interessos partidistes. Per això, recuperar les nostres senyes no significa sols, saber qui som, sinó el més important, saber què volem i on anem.

El 17 de gener de 1706, el comandant de l’exèrcit borbònic, de camí a València, va ordenar cremar Quart de Poblet, com a càstig pel seu posicionament majoritàriament austriacista i perquè servira d’exemple a tota la comarca i en flames esdevingueren també Xàtiva, Vila-real, Ares, Manresa, Terrassa… I en cendres volgueren anul·lar per sempre la nostra identitat com a poble: “Quart en flames”.

Per commemorar els fets ocorreguts, divendres 27 de gener, a les 19.30 h, al Saló d’Actes de l’Ajuntament de Quart de Poblet, hi tindrà lloc:

-Conferència a càrrec de XIMO LÓPEZ I CAMPS: “Quart, poble socarrat. Una aproximació a l’austriacisme quarter i als fets de gener de 1706”. Doctor en Història Moderna per la Universitat de València-EG amb una investigació sobre la formació de l’austriacisme valencià, professor d’Ensenyament Secundari i professor associat del Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de València-EG.

-MIQUELETS DEL REGNE DE VALÈNCIA, per primera vegada al nostre poble, regiment d’infanteria: “Mare de Déu dels Desemparats”. <>.

Els “Miquelets” van promoure l’agermanament de pobles socarrats com Xàtiva i Vila-real i, per què no, Quart de Poblet també.

Compromís per Quart de Poblet

Comparteix

Icona de pantalla completa