Diari La Veu del País Valencià
Agilització dels tràmits del registre vitícola
Cebrián firma acords amb entitats col·laboradores per a agilitzar els tràmits del registre vitícola

– Els convenis firmats impliquen 10 organitzacions en la presentació telemàtica de sol·licituds per a plantacions i arrancades de vinyes, entre altres declaracions
– La consellera assenyala que una major reglamentació per part de la PAC “no ha de suposar més dificultats afegides al treball dels viticultors”

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha firmat 10 convenis de col·laboració amb distintes entitats i cooperatives agràries i empreses per a la presentació telemàtica de sol·licituds del Registre Vitícola de la Comunitat Valenciana i declaracions obligatòries. Cebrián ha assenyalat que d’esta manera se simplificaran i agilitzaran les tramitacions administratives que els reglaments europeus imposen i que suposen dificultats afegides a les ocupacions dels agricultors, que han d’emprar part del seu temps de treball en estos tràmits o dilatar el termini d’espera.

“Amb esta col·laboració volem compassar els temps administratius amb els temps agronòmics “, ha explicat la consellera. Així mateix, ha indicat que el de la viticultura és un dels sectors al qual la Política Agrícola Comuna (PAC) realitza un seguiment més detallat, la qual cosa implica un esforç administratiu per part de les institucions, però que no ha de suposar un perjudici per a l’agricultor. Ha expressat la seua confiança en què esta mesura servisca per a recolzar al sector, que el seu marc d’actuació siga més àgil i eficaç i que reforce la seua capacitat econòmica, la fixació de la població sobre el territori i a mantindre el paisatge.

Esta mesura estén la col·laboració a l’àmbit de les declaracions obligatòries, tant de les declaracions de collita, com de les de producció i existències de vi, que han d’efectuar-se cada any, així com les noves plantacions i arrancades de vinya. El 9 de febrer ja es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució que obri els terminis de presentació de sol·licituds, comunicacions i notificacions del Registre Vitícola valencià. El termini de sol·licitud de noves plantacions finalitzarà el 15 de març.

Les organitzacions firmants han sigut La Unió de Llauradors i Ramaders, Cooperativa Agrícola La Puríssima Concepció, Assajos i Assessorament Agrícola, Mañan, Associació Valenciana d’Agricultors Ava-Asaja, Reestructuració de Vinya Utiel, Federació Cooperatives Agro-Alimentàries de la Comunitat Valenciana, Cooperativa del Camp “La Unió”, 4plus Enginyers i Arquitectes i COAG-Comunitat Valenciana.

El Registre Vitícola de la Comunitat Valenciana és l’instrument de l’Organització Comuna de Mercats Agraris (R(UE) 1308/2013) per mantindre el control del potencial vitivinícola en la Unió Europea. El mandat comunitari exigix prendre nota precisa de tots els canvis que afecten la vinya de vinificació, al titular de l’explotació, i a l’explotador de la vinya. D’esta manera, el registre dóna informació sobre: varietats, sistemes d’explotació, geometries i perímetres de cultiu, i un històric de canvis que ha d’actualitzar-se permanentment.

Comparteix

Icona de pantalla completa