Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament d’Alginet aprova pujar la tarifa de l’aigua potable
Cercle-IdEA considera que en la proposta d’EGEVASA s’està fent una doble imputació d’alguns costos, i que s’incompleix l’acord que l’Ajuntament prengué a finals de 2012, quan parà la planta desnitrificadora.

L’Ajuntament d’Alginet aprova pujar la tarifa de l’aigua potable un 28,9%

Compromís i Socialistes d’Alginet justifiquen la pujada de la tarifa de l’aigua potable amb la posta en marxa de la planta d’osmosi inversa, que estava parada des de 2013.

El Ple Municipal d’Alginet ha aprovat amb els vots de Compromís i Socialistes d’Alginet, l’abstenció del PP i el PSOE, i el vot en contra de Gent d’Alginet i Cercle-IdEA, la proposta de pujada de tarifa presentada per EGEVASA, l’empresa gestora del servei municipal d’aigua potable.

La proposta d’increment de la tarifa d’EGEVASA ve avalat per un informe que elabora la pròpia empresa, en el qual imputa els costos de gestió ordinària del servei de distribució de l’aigua potable, però que per a enguany s’augmenten pel funcionament de la planta desnitrificadora, que es posà en marxa en juliol de 2016, de manera que per a 2017 també recull tant el cost del mig exercici de l’any passat com el cost de tot l’exercici actual. Este és el motiu principal que segons l’equip de govern justifica en un 97% l’increment de la tarifa de l’aigua, adduint que només el restant 3% es deuria a la pujada estricta del cost de l’aigua.

Dipòsit municipal i planta d’osmosi inversa, al costat del canal Xúquer-Túria.

Des de Cecle-IdEA s’apunta però que, quan en gener de 2013 es parà la planta, EGEVASA descomptà 85.000,00 € en total del cost de funcionament, considerant ací el propi funcionament de la planta, més els menors costos que es tindrien per compra d’aigua (la planta produeix un rebuig del 20% de l’aigua tractada, que deixava de comprar-se), el menor consum energètic, per estar parada la planta, i la repercussió de tot açò en els gastos generals, que els calculen augmentant cada partida un 16%. Per això, ara, el que no es pot fer és als 85.000,00 € repercutir-los de nou el 16% de gastos generals i, damunt, augmentar en 26.000,00 € més el cost de personal amb l’excusa que la planta es posa en funcionament, ja que en 2013 del cost de personal no es descomptà res; de manera que, o eixe cost de personal l’han cobrat tres anys seguits sense tindre per què, o no poden cobrar-lo ara.

Però és més, des de Cercle-IdEA, s’afirma que amb la proposta que ara presenta l’empesa, i que l’Equip de Govern ha fet pròpia, no es compleix l’acord al qual arribà l’Ajuntament a finals de 2012 amb l’empresa gestora. En aquell moment, s’acordà que per a 2013 les tarifes pujarien un 4%, i en 2014 i 2015 es revisarien en funció de l’evolució de l’IPC. D’aquesta manera, ja que tant en 2014, com en 2015 l’evolució de l’IPC ha sigut negatiu, el que corresponia és que la tarifa s’haguera baixat, i com que no s’ha fet, el que caldria és que eixe major ingrés que ha tingut EGEVASA en estos anys ara es descomptaren del gasto que el funcionament de la planta ha generat durant 2016.

Així, el sobrecost que des de Cercle-IdEA s’estima que s’està imputant de més, en part per aplicar d’una manera incorrecta la revisió de costos, però també per no complir amb l’acord de 2012, puja a 56.000,00 €, que EGEVASA ha repercutit directament en la tarifa de l’aigua per a 2017, i que si no es revisa possiblement es consolide com un cost afegit que es mantindrà en posteriors revisions de la tarifa.

Grup Municipal Cercle-Idea Alginet

Comparteix

Icona de pantalla completa