Diari La Veu del País Valencià
La Filmoteca emparenta ‘Vértigo’ amb ‘Fascinación’
La Filmoteca emparenta ‘Vértigo’ d’Alfred Hithcock amb ‘Fascinación’ de Brian de Palma

La Filmoteca projecta projecta dijous 9 de març , a les 19 hores, ‘Vértigo’ (1958) d’Alfred Hitchcock, dins del cicle ‘Bàsics Filmoteca’. La professora universitària i estudiosa cinematogràfica Begoña Siles, serà la responsable de presentar la pel·lícula al públic de la sala Berlanga i d’explicar les seues relacions de filiació amb ‘Fascinación’ (1976) de Brian De Palma. ‘Fascinación’ podrà veure’s divendres 10, a les 20.15 hores, i el dissabte 11, a les 18 hores. La segona projecció de ‘Vértigo’ és el diumenge 12, a les 20 hores.

‘Bàsics Filmoteca: Diàlegs i filiacions’ planteja una mirada a la història del cinema a través de l’emparellament de clàssics del cinema de diversos períodes històrics i de diferents geografies cinematogràfiques que mantenen relacions de parentiu i afinitats. En la seua quarta sessió, el cicle emparenta ‘Vértigo’ un clàssic de la història del cinema i una de les pel·lícules fonamentals en la filmografia d’Alfred Hitchcock, amb ‘Fascinación’, una de les pel·lícules de terror psicològic més notables dels anys setanta que Brian va rodar entre el seu musical rock ‘El fantasma del Paraíso’ (1974) i el seu reeixit film de terror ‘Carrie’ (1976).

Considerada en l’enquesta de la revista britànica ‘Sight and Sound’ com la millor pel·lícula de tots els temps, ‘Vértigo’ és la història d’una obsessió psicòtica i de la singular relació amorosa que mantenen James Stewart i Kim Novak. També les obsessions malaltisses i els desdoblaments d’identitat estan presents en l’argument de ‘Fascinación’.Tant De Palma com el guionista Paul Schrader van reconèixer que la pel·lícula estava basada en ‘Vértigo’, fonamentalment en la segona part de la trama.
Les sessions de cicle setmanal ‘Bàsics Filmoteca’ se celebren els dijous a partir de les 19 hores, estan centrades en la revisió de la història del cinema, són d’un marcat caràcter educatiu, ja que s’edita una guia didàctica per a cada sessió i compten amb una presentació i un col·loqui a càrrec d’un especialista cinematogràfic. Igual que en les anteriors edicions, algunes de les pel·lícules seran presentades per crítics de la revista Caiman Cuadernos de Cine, col·laboradora del projecte.

L’entrada de totes les sessions de ‘Bàsics Filmoteca’ és gratuïta amb la presentació del carnet d’estudiant.

Comparteix

Icona de pantalla completa