Diari La Veu del País Valencià
RTVV / La Generalitat xifra en 228 milions el cost de complir la sentència
EFE / València

Císcar s’ha pronunciat així en la comissió d’Economia de Les Corts, on ha comparegut per a informar dels pressupostos del seu departament -les Conselleries de Presidència i Agricultura- per a 2014, si bé les intervencions dels portaveus de l’oposició s’han centrat en el tancament de RTVV.

L’oposició ha qüestionat que Ciscar no haja dimitit encara com a “responsable polític” de la situació de RTVV, l’ha instat a negociar perquè no es tanque la cadena pública, i fins i tot Esquerra Unida l’ha tillat de “assassí de RTVV en grau de temptativa” i ha anunciat accions penals per a exigir responsabilitats.

El vicepresident ha remés a la seua compareixença en Les Corts la setmana que ve per a parlar de les conseqüències de la sentència “i fins i tot de responsabilitats, per què no”, però ha considerat que hui havia de parlar del seu pressupost “per respecte” als agricultors, pescadors i ramaders.

No obstant açò, ha indicat que el cost de 1.600 treballadors de RTVV seria de 114 milions d’euros (74 milions en nòmines i 40 en despeses de funcionament), quan l’aportació de la Generalitat a la societat pública per a l’any que ve és de 61,4 milions.

Ciscar ha precisat que encara no s’ha tancat el que costaria liquidar RTVV, encara que serien al voltant de 70 milions d’euros; ha assegurat que “Madrid en açò no té res a veure”, i ha replicat a l’oposició: “Marxarem quan els ciutadans ho diguen, si ho diuen”.

El portaveu adjunt del grup socialista Rafael Rubio ha defensat que existeix un “clam de la societat civil valenciana” perquè no es tanque una RTVV que és “viable” i el futur de la qual es pot “negociar”, perquè els sindicats volen fer-ho i perquè hi ha diners en els pressupostos per a no liquidar-la.

Ignacio Blanco (EUPV) i Enric Morera (Compromís).

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha criticat la “ineptitud” del Consell; ha alertat que RTVV “no es pot tancar unilateralment”, com si açò fóra un Estat “bananer”; ha instat a negociar, i ha assegurat que no hi ha “buit de poder” en RTVV, ja que es mantenen els quatre consellers de l’oposició.

Morera ha anunciat que demanaran el vot secret de la llei per a derogar RTVV, ja que ha sostingut que molts dirigents del PP asseguren en privat que “açò és una traïció”, i ha instat al fet que el País Valencià deixe de ser “conillet d’índies de les polítiques fatxes del PP”.

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida, Ignacio Blanco, l’ha qualificat de “botifler” i de “absolut incompetent” per dirigir un ERO dissenyat per consultores i “executat per sipais” al capdavant de RTVV que el PP “defensava”, per la qual cosa hauria de presentar “immediatament” i “irrevocablement” la dimissió.

Blanco ha anunciat que demanaran “responsabilitats penals” en els tribunals; ha qualificat Ciscar de “assassí de RTVV en grau de temptativa” pel seu “fracàs”, i ha alertat: “RTVV no es tanca”.

La sala de la comissió s’ha quedat xicoteta per a acollir tots els diputats que desitjaven seguir en directe la compareixença de Ciscar -hi havien 44, quan són 15 els que formen aquest òrgan-, i fins i tot la presidenta de la comissió ha hagut de demanar-los diverses vegades durant la intervenció del vicepresident que guardaren silenci.

També han sigut nombrosos els representants dels mitjans de comunicació que han preguntat a Ciscar sobre RTVV a la seua arribada i a l’eixida de Les Corts i aquest els ha remés a la roda de premsa de demà després del ple del Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa