Diari La Veu del País Valencià
El Consell Valencià de Cultura homenatja els Centres Valencians a l’Exterior
El Consell Valencià de Cultura, com a institució viva que és i sempre oberta a l’exterior, rep al llarg de l’any moltes visites, personals i institucionals, a banda de ser la seu d’una quantitat notòria d’actes que l’han convertit en un dels focus d’irradiació cultural més potents de la Comunitat Valenciana. Però l’acte de hui té un caràcter especialíssim, que segurament el convertixen en el més emotiu de tots: hui, en plena Setmana Fallera, el Consell ha rebut una nodrida representació dels Centres Valencians a l’Exterior, als quals acompanyava Aitana Mas, directora general de Transparència de la Generalitat.

El president Santiago Grisolía, a qui feien costat alguns membres del Consell com el seu vicepresident Ricardo Bellveser i Ana Noguera, els ha donat la benvinguda al pati d’entrada del palau, i després de dir-los unes paraules plenes d’afecte ha passat la paraula a Jesús Huguet, el secretari de la institució, que ha anat citant una a una les representacions dels valencians al món que han acudit a la cita: les cases de l’Argentina, amb menció especial dels centres de Rosario, Santa Fe, Mendoza, San Juan i Buenos Aires i, concretament, de la Falla Valenciana el Turia que es planta en la capital del gran país sud-americà.

Ha continuat pels centres de Xile, i pel de la Casa Valenciana de Washington, als Estats Units. I en un admirable exercici de memòria ha recordat diverses anècdotes d’algun dels Centres Valencians per Europa, com el de París (amb presència de l’alcaldessa de la capital francesa), que justament enguany compleix el 70 aniversari de la seua fundació, el de Montpeller (bressol del rei Jaume I, fundador del Regne de València), i una llarga llista en la qual s’incloïen els de Sevilla, Saragossa, Gavà, la Rioja… El secretari els ha volgut recordar que el Consell Valencià de Cultura no solament assessora totes les institucions valencianes en matèria cultural, sinó que també està al servei dels Centres Valencians a l’Exterior.


Però potser el moment més especial no estava al voltant de la gran taula de la sala de plens, sinó al jardí del palau, on el president Grisolía els ha volgut servir un refrigeri aprofitant que el dia ho permetia. És ací on uns i altres, més enllà del protocol, han pogut saludar-se i conéixer-se, valencians escampats per tots els racons del món, autoritats i els membres del Consell, en un exercici ben profitós de reconeixement.

Comparteix

Icona de pantalla completa