Els Ciutat d’Alzira 2013 ja tenen finalistes

Els guanyadors dels premis de novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran demà divendres, 8 de novembre, en el transcurs del tradicional sopar
7 novembre 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira

El jurat del XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira ha seleccionat tres obres com a finalistes entre les 38 presentades en aquesta modalitat. Una d’aquestes serà la guanyadora dels 16.000 euros amb què l’Ajuntament d’Alzira patrocina el guardó. Així, el pròxim Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira pot ser per a una història poètica que narra la vida de dos jueus separats per cinc-cents anys; per a una obra ambientada en el món del teatre i la llibertat d’expressió en ple franquisme; o bé per a una novel·la negra molt actual on la corrupció, que afecta molts i diversos àmbits, n’és la principal protagonista.

En el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 12.000 euros, s’han abordat temes molt diversos. Entre els 9 originals presentats, el jurat destaca tres obres: una que convida a fer un recorregut pels descobriments científics que han canviat el món; una altra que presenta un compendi de les noves tècniques en biomedicina que poden millorar la nostra vida i els debats que generen; i finalment, una obra que, amb la lluna com a leitmotiv, ens acosta les vides de vint-i-sis dones que han donat nom a molts cràters lunars.

Al XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 euros, han optat 10 originals, dels quals, dos han sigut escollits pel jurat com a finalistes. Un dietari que comprén reflexions i aforismes sobre elements de la quotidianitat i d’altres propis de l’actualitat en diferents àmbits i un gran viatge per les riberes i els temps de la Mediterrània, enllaçant les arrels de totes les cultures i religions que abasta, són les dues candidates a rebre el guardó.

Al VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat 41 obres. El jurat ha destacat la bona qualitat de les obres presentades i ha seleccionat quatre com a finalistes per a optar als 5.000 euros amb què la UNED patrocina aquest premi. Entre aquestes, trobem un poemari que esdevé un crit de l’actualitat i una reflexió sovint filosòfica de l’home contemporani; un altre que reflexiona sobre el pas del temps associat a les quatre estacions; també un que indaga en la realitat crua de l’existència humana i el desig d’un món millor i, finalment, un recull de poemes amb diverses temàtiques.

Els veredictes que ja es coneixen

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2013 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XVIII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El veredicte del XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic dijous passat. Esperant la lluna plena, de Vicent Sanhermelando, va obtenir el guardó que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 euros i al qual s’havien presentat 33 obres.

David Navalón ha sigut l’autor guardonat amb el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 euros. La seua obra, que va ser escollida entre les 23 presentades, és El guardià dels cinc secrets. A banda, l’obra Tu t’ho perds, julivert!, de Lourdes Boïgues, va ser declarada també finalista de la modalitat infantil.

Finalment, el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat 45 originals, ha sigut per a Carles Alberola, per l’obra M’esperaràs?, una comèdia d’embolics amb l’empremta inconfusible de l’autor.

Els noms dels guanyadors de les categories de novel·la, divulgació científica i assaig es coneixeran demà divendres, 8 de novembre, al llarg del tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira en un sopar que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació.

next