Diari La Veu del País Valencià
El jutge xifra en 31 milions el frau comés per exdirectius de la CAM
EFE / València / Madrid

Així ho afirma el magistrat en les resolucions en les quals va ordenar l’arrest de l’exdirector general de la caixa Roberto López Abad, l’exdirector general d’empreses Daniel Gil Mallebrera, l’exdirector de la divisió internacional i negoci hoteler de la caixa César Veliz i els empresaris Juan Vicente Ferri i José Salvador Baldó.

Els tres primers figuren entre els nou arrestats per la Guàrdia Civil en l’operació “Mare Nostrum”, però els empresaris, la detenció dels quals també es va ordenar i que figuraven en la querella del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) arran de la qual es va iniciar la recerca, estan en parador desconegut, han informat hui fonts jurídiques.

El jutge els imputa delictes contra la Hisenda Pública, falsedat documental i comptable, administració fraudulenta i apropiació indeguda. Gómez Bermúdez justifica en les seues resolucions les ordres de detenció dient que eren necessàries per a evitar “l’eventual fugida dels presumptes responsables, ja que aquests compten amb mitjans econòmics i relacions amb l’exterior que els permetrien eludir l’acció de la Justícia situant-se a Curaçao, país amb el qual no existeix conveni d’extradició”.

César Veliz, ix de l’Audiència Nacional després de prestar hui declaració.

El magistrat ja ha pres declaració a un dels cinc detinguts que l’institut armat ha posat hui a la seua disposició, César Veliz, que després de la seua compareixença ha quedat en llibertat, i interrogarà els altres quatre aquesta vesprada. Les fonts consultades han assenyalat que l’arrest de Veliz es va produir solament per a evitar que destruïra proves.

En les actuacions, el jutge atribueix a López Abad i a Gil un “paper essencial” en les negociacions relatives al finançament de projectes de la societat Valfensal, de la qual la CAM posseïa el 30%.

Afegeix que no van tenir “cap objecció” en situar inversions de la caixa “en territori qualificat de paradís fiscal” mentre que els empresaris Ferri i Baldó els van informar de la seua intenció d’adquirir una societat en un paradís fiscal “o de baixa tributació” a la qual desviar els beneficis de diversos hotels que pensaven adquirir o construir a Mèxic i a la República Dominicana.

L’estructura fiscal creada a aquest efecte va comptar amb l’assessorament “del despatx Garrigues” i concretament del seu assessor fiscal Jaime Escrivà, que va defensar en diversos informes la legalitat de la utilització d’una societat pantalla “amb una activitat merament aparent” domiciliada a Curaçao, Jacksonport Corporation, per a canalitzar els beneficis de Valfensal.

Comparteix

Icona de pantalla completa