Carmen Calvo, Premi Nacional d'Arts Plàstiques 2013

El jurat lloa la seua cerca constant de diversos mitjans d'expressió i l’ús variat de materials i tècniques
8 novembre 2013 01:00h
Europa Press / València
 
El jurat també ha tingut en compte "la seua recerca sobre el paper de la imatge en la construcció de la identitat subjectiva i històrica, així com per la seua reflexió sobre la memòria que impregna els objectes que conformen la seua obra".
 
El guardó, concedit pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros. Calvo és una de les artistes valencianes conceptuals més representatives del panorama artístic actual. És una creadora d'un llenguatge molt personal a través del com, pretén denunciar la violència de la societat, tornant la seua mirada cap a la cultura popular i les arrels ancestrals com a resposta als desafiaments de la globalització.
 
L'obra de Carmen Calvo constitueix un clar exponent de la renovació cultural de les últimes dècades. Compta amb una formació clàssica que deixa entreveure fins i tot en les seues obres i composicions més avantguardistes.
 
De la seua personalitat creadora s'ha afirmat que compta amb unes arrels estilístiques i conceptuals que evoquen algunes propostes artístiques com l'abstracció informalista, l'art povera i certes influències del pop-art.
 
L'originalitat i qualitat del seu treball van ser reconegudes ràpidament ja que en 1997, va ser triada per a representar l’Estat espanyol en la Biennal de Venècia, fet que va servir per a impulsar la seua carrera artística internacionalment. En el 2003 el Museu Reina Sofia, al Palau de Velázquez, li va dedicar una exposició al voltant de la seua obra.
 
Carmen Calvo va nàixer en 1950 a València. Va estudiar publicitat amb anterioritat, abans d’ingressar a l'Escola d'Arts i Oficis i a l'Escola Superior de Belles Arts de San Carlos, ambdues a València. Després de desenvolupar la seua carrera artística a Madrid i París, torna a la seua València natal on desenvolupa tota la seua activitat artística i creativa des de 1992.
 
Jurat
 
El jurat ha estat format per Manuel Alcorlo Barrero, pintor, membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando; Miguel Corella Lacasa, professor titular i director del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art de la Universitat Politècnica de València; i Javier Díaz Guardiola, comissari i coordinador d'art de l'ABC Cultural.
 
També han format part Marián López Fernández Cao, professora titular del Departament de Didàctica de l'Expressió Plàstica, membre del Consell de l'Institut de Recerques Feministes, Universitat Complutense de Madrid; María José Salazar Ferreria, conservadora del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia i Lidija Sircelj, directora de Relacions Institucionals del Círculo de Bellas Artes.
 
El president del jurat ha sigut Jesús Prieto de Pedro, director general de Belles Arts i Béns Culturals i d'Arxius i Biblioteques, i la vicepresidenta ha sigut Begoña Torres González, sotsdirectora general de Promoció de les Belles Arts.
 
 
next