Diari La Veu del País Valencià
Premi honorífic a ‘Tirisiti’
TIRISITI REP EL PREMI HONORÍFIC DEL MIT

LA MOSTRA INTERNACIONAL DE TITELLES DE LA VALL D’ALBAIDA RECONEIX A LA TITELLA ALCOIANA COM TOT UN SÍMBOL DE LA CULTURA VALENCIANA

La Mostra de Titelles de la Vall d’Albaida, MIT, ha lliurat avui en la seua XXXII edició, el seu premi honorífic a «Tirisiti». El premi ha estat recollit per l’alcalde, Toni Francés, que ha volgut aprofitar l’ocasió per agrair a tots aquells que fan possible que «l’espectacle més gran del món» òbriga el seu teló cada desembre a Alcoi, Ciutat del Nadal.

«Tirisiti» torna a recollir un reconeixement i, aquest any, per part dels seus companys de la Vall d’Albaida. La Mostra Internacional de Titelles, festival de les arts escèniques valencianes en escena des de fa 32 anys, porta representacions de titelles a la comarca veïna, convertint aquesta terra en plató de 18 espectacles a 19 municipis distints.

El guardó creat per a reconèixer a companyies, artistes o espectacles del món dels titelles valencians que han marcat el desenvolupament d’aquesta disciplina a les arts escèniques de la Comunitat, ha sigut enguany per al propietari de la venta que acull la Sagrada Família, alcoià, poc feiner, llengut i irreverent però al mateix temps, tan humà, tendre i divertit, que es difícil resistir-se a la seua personalitat.

L’alcalde, Toni Francés, ha destacat que «Tirisiti porta molt, molt temps fent somiar a moltes generacions. La seua grandesa malgrat que el seu tamany és coneguda més enllà de les nostres muntanyes. Parlem d’un espectacle únic, de molta qualitat en la posada en escena, en la professionalitat dels que el realitzen… Que fa que xiquets i grans de molts llocs vinguen a veure eixe titella tan ‘socarrona i tendra com ninguna’».

Francés ha aprofitat també per agrair a tots els que fan possible “l’espectacle més gran del món”: «Vull agrair també aquest premi en nom, sobretot, del poble d’Alcoi. D’eixos alcoians i alcoianes que cada any fan cua per a viure el Tirisiti. Vull també agrair a tots els que van recuperar aquesta tradició, posant-la al dia sense perdre el seu encant… Als professionals que mouen les varetes i posen veu, any rere any, i a tots aquells que promocionen, treballen i donen a conèixer aquest element fonamental de la promoció cultural i turística de la ciutat».

«Tiristi» és BIC, Bé d’interès material, i Alta distinció de la Generalitat Val enciana al ‘Mèrit Cultural’. Reconegut més enllà de la seua ciutat, i del País Valencià, la titella alcoiana té ja un nou reconeixement, potenciant la seua vàlua i promocionant la seua terra com a “Alcoi, Ciutat del Nadal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa