Diari La Veu del País Valencià
‘El Xúquer és nostre i el volem viu’
RedactaVeu / Alzira

L’esborrany del futur Pla de Conca del Xúquer es troba en període de consulta pública fins al 7 de febrer. Aquest esborrany no resol els principals problemes -sobreexplotació quantitativa i qualitativa de les masses d’aigua- que afecten la conca del Xúquer i torna a repetir els errors del nefast Pla de 1998 quan es va repartir més aigua de la que hi havia en el riu, segons han denunciat des de la plataforma Xúquer Viu. Asseguren que aquest Pla incompleix la Directiva Marc de l’Aigua que té com a principal objectiu l’assoliment del bon estat ecològic de les masses d’aigua, rius, aqüífers i zones humides.

L’esborrany publicat obri la porta a un nou transvasament des de Cortés de Pallàs. Respecte al principal problema del Xúquer, pel que fa a la disminució del seu cabal en les últimes dècades, l’esborrany deixa les coses exactament com estaven, “beneint la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental i, per tant, la del mateix riu”, lamenten. Els cabals ecològics són els grans sacrificats d’aquest Pla, d’exigus o inexistents. A més aquesta proposta no resol el problema dels abastiments de la Ribera que queden clarament discriminats respecte a la resta d’abastiments i que estan condicionats a una permuta per la qual s’haurà de pagar.

Davant això, Xúquer Viu ha encetat una campanya demanant una modificació substancial de l’actual esborrany de manera que done compliment a la Directiva Marc de l’Aigua. El lema de la campanya és ‘El Xúquer és nostre i el volem viu’ i el sublema ‘No a un Pla de Conca que condemna al riu’.

Les primeres activitats organitzades tindran lloc el pròxim dissabte 16 de novembre. ‘Remant pel Xúquer’ serà una concentració de piragües que remuntaran el Xúquer fins a la seua desembocadura, en col·laboració amb els clubs de piragüisme d’Antella i de Cullera. La concentració serà a les 11.30 hores al Club de Piragüisme de Cullera i a les 12 h al Pont de Pedra de Cullera on es llegirà un manifest.

Després, el dissabte 30 de novembre, sota el lema ‘Abracem el Xúquer’, es farà una cadena humana, a partir del pont de ferro d’Alzira, per a rodejar el riu. “Ens concentrarem a les 12 h al Pont de Ferro d’Alzira, d’on partirà la cadena”, han explicat els organitzadors.

Comparteix

Icona de pantalla completa