Diari La Veu del País Valencià
Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’alcoiana Isabel-Clara Simó
Ahir, es va entregar al Palau de la Música de Barcelona, el 49è guardó del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que Òmnium Cultural atorga cada any. En 2017, la guardonada ha sigut l’escriptora alcoiana, Isabel-Clara Simó, una de les autores més llegides en llengua catalana.

L’alcalde, Toni Francés, va acudir, ahir dilluns, a Barcelona, a l’entrega del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’alcoiana Isabel-Clara Simó. Francés, en representació de la ciutat, va voler acompanyar a una persona molt reconeguda i estimada a Alcoi tal com va declarar: «Més enllà de la indiscutible vàlua literària d’Isabel-Clara Simó, amb una obra molt prolífica, d’haver rebut importantíssims premis o de la seua trajectòria acadèmica i de vocació periodística, parlem d’una persona molt estimada a Alcoi, icona cultural i feminista d’un part de la nostra societat i, com no, medalla d’Or de la Ciutat».

Francés va afegir: «Isabel ens ha retratat i estimat a través de les seues obres i els alcoians l’hem llegit i admirat, títols que ens toquen de prop com «Alcoi, Nova York», «Júlia» o altres reconegudes novel·les, moltes d’elles en defensa de la dona i la infància, han fet que molts alcoians se senten, amb ella, profundament orgullosos de la seua llengua, la seua cultura i la seua terra. Per això, hui, estem ací, per a compartir eixe reconeixement a una alcoiana, filla predilecta d’Alcoi, a la qual l’associació Òmnium Cultural ha premiat tant per la seua obra com per la seua contribució a la vida cultural».

Durant la nit, la pròpia Isabel-Clara Simó va comunicar al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que el premi li feia el mateix goig que li va fer ser batejada com a ciutadana il·lustre del poble on va néixer el 1943. Recordem que Isabel-Clara Simó va rebre la medalla d’or i el títol de filla predilecta d’Alcoi, de mans de l’alcalde, Toni Francés, al 2013.

Amb l’alcalde, també van estar present a l’acte del Palau de la Música, diferents alcoians, amics de l’escriptora i coneguts al món acadèmic i cultural, com ara l’artista alcoià, Toni Miró o el periodista alcoià, Ezequiel Moltó. Durant l’acte es van llegir fragments recitats d’alguns dels cinquanta llibres de Simó amb la ballarina Anna Hierro i el violoncel Jordi Claret. Entre els llibres estaven l’obra ambientada a la Revolució del Petroli, ‘Júlia’ (1983) convertida en ruta teatralitzada a la ciutat; i altres com el ‘El Mossèn’ (1987), ‘La Salvatge’ (1994), ‘El professor de música’ (1997), ‘El conjur’ (2009), ‘Jonàs’ (2016), així com fragments musicals d’Ovidi Montllor, de Bach o de VerdCel.

Com és habitual a ella, Simó va fer un discurs on va dir el que pensava, de marcat caràcter polític i indicant frases com: «Atrevim-nos a pensar per nosaltres mateixos i serem lliures!». L’alcoiana també va recordar un passatge d”Alícia en terra de meravelles’: «Com se surt d’aquí?’ li pregunta Alícia al gat, que li respon: ‘Depèn d’on vulguis anar’. Quina gran lliçó per a la política!» va afirmar. L’escriptora va tancar el seu parlament amb un «Visca Alcoi, Visca Catalunya i Visca els Països Catalans».

Als últims cinc anys, Alcoi ha entregat tres medalles d’or: Al 2013, a l’escriptora Isabel-Clara Simó, al 2015 a títol pòstum a l’acadèmic i crític literari, Ricardo Senabre, i el passat novembre, a l’artista internacional, Camilo Sesto.

Comparteix

Icona de pantalla completa