Diari La Veu del País Valencià
Oriola comença la Primavera Hernandiana
Aquest matí s’ha presentat la Primavera Hernandiana organitzada per la regidoria de Cultura que contempla mig centenar d’actes “per homenatjar i recordar el poeta Miguel Hernández”.
La regidora de Cultura, Mar Ezcurra, ha donat a conèixer tota la programació cultural que inclou conferències, presentacions de llibres, exposicions, concerts, tallers infantils, teatre… i que es desenvoluparà fins a finals del mes d’abril.
“Des de la regidoria de Cultura presentem avui, al pati de la casa on va viure el nostre poeta, al qual homenatgem dia a dia i especialment aquest any en el qual es compleixen 75 anys de la seva mort, la Primavera Hernandiana per recordar la seva vida i la seva obra, difondre-la i posar-la més si cap en valor”, ha explicat la regidora, qui ha assegurat que aquesta programació “donarà vida al seu poble i al nostre, al poble que el va veure néixer, Oriola, i especialment a aquest barri on va créixer”.
Així, s’han programat “actes que dinamitzaran tots els sectors del municipi, atrauran a visitants, difondran la vida i obra de l’oriolà més universal i posaran de manifest el sentit, digne i merescut homenatge que els oriolans i oriolanes li devem a Miguel Hernández”, ha assegurat Ezcurra.
Hi haurà 7 conferències, entre les quals destaquen la del conegut escriptor i poeta Benjamí Prado, que tindrà lloc el proper 22 de març a la biblioteca María Moliner. La del professor de la Universitat d’Ulster (Irlanda) el 30 de març, “que ens parlarà sobre com es pot transformar el conflicte en cultura posant d’exemple els nostres Murals de San Isidro” i la conferència sobre Josefina Manresa que ens oferirà el professor Joan Pamies el 25 d’abril.
Aquesta Primavera Hernandiana també comptarà amb 3 exposicions. La primera d’elles s’inaugurarà dilluns que ve 6 de març, serà la mostra “50×50 Homenatge a Miguel Hernández” que s’instal·larà a la Sala d’Exposicions Miguel Hernández.
La segona inauguració serà el 23 de març a la Sala d’Exposicions Sant Joan de Déu, “Luces en la sombra. Josefina Manresa i las olvidadas”, un homenatge a les dones de Miguel Hernández. I també, a la Sala d’Exposicions Miguel Hernández s’inaugurarà el 26 d’abril l’exposició fotogràfica “Retazos” organitzada per l’associació Oriola 2010.
“No pot faltar en aquesta Primavera Hernandiana la música”, ha avançat Mar Ezcurra. Així, aquest diumenge 5 de març comptem amb un gran concert a càrrec del grup Lux Aeterna titulat “Recuerdos de un poeta. Homenage a Miguel Hernández”, serà en La Lonja a partir de les 19:30 hores. “I un dels plats forts d’aquesta primavera serà el 18 de març en el Teatre Circ Atanasio Die on la gran artista Carmen Linares ens presentarà “Verso a verso” en un concert totalment gratuït, com totes les activitats organitzades per la regidoria de Cultura”, segons Ezcurra.
La Banda Simfònica del Conservatori Professional de Música d’Oriola completa la programació musical d’aquesta primavera amb el seu concert homenatge al poeta el 26 de març en el Teatre Circ Atanasio Die, així com el cantautor Antonio Larrosa, que recorrerà 3 pedanies i la Costa versionando els poemes més coneguts de Miguel Hernández.
Quant a teatre, torna al Teatre Circ Atanasio Die “El labrador de más aire” representat per Teatre Expressió, el 19 de març i la Biblioteca Maria Moliner acollirà “Miguel Hernández después del odio”, una dramatúrgia lliure amb adaptació de versos del poeta.
“Hem incidit molt en aquesta programació en els nens i nenes perquè coneguin al nostre poeta, per això hem organitzat fins a una desena de tallers infantils que, a més de celebrar-se a la Biblioteca María Moliner, recorreran diferents pedanies del municipi. Manualitats, poesia, jocs i música conformen els tallers “Ríete siempre” i “Recordando al poeta Miguel” pels més petits”, ha explicat Mar Ezcurra, qui ha insistit que “els nens també seran els protagonistes el gran dia, el 28 de març, durant tot el matí a la Casa de Miguel Hernández i en el Rincón Hernandiano que estaran plens de vida ja que milers d’alumnes dels col·legis oriolans participaran en els tallers literaris i creatius, en els recitals poètics, concerts i teatres que hem organitzat per recordar que fa 75 anys aquest dia va morir el nostre poeta”.
Aquesta mateixa tarda del 28 de març Teatre Expressió representarà “La maleta de Miguel” a la casa del poeta i fins a les 12 de la nit “celebrarem una vigília poètica on tot aquell que ho desitgi podrà realitzar-li el seu particular homenatge al poeta recitant els seus versos”.
Els Murals de San Isidro també s’inclouen dins d’aquesta Primavera Hernandiana “amb la qual hem pretès que Oriola sigui una explosió de cultura en homenatge i record al seu veí més universal”, ha conclòs la regidora de Cultura.
Mar Ezcurra ha estat acompanyada en aquesta presentació pel director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor Larrabide, qui ha animat a tota la ciutadania a participar en aquests actes.
Cartell

El jove artista oriolà Álvaro Belmonte ha estat l’encarregat aquest any d’il·lustrar el cartell amb el qual la regidoria de Cultura anuncia aquesta Primavera Hernandiana.

​​​​​​​

Comparteix

Icona de pantalla completa