Andreu Martín guanya el Ciutat d’Alzira amb una novel·la sobre la corrupció

Salvador Macip i Chris Willmott guanyen en divulgació científica, Eduard Mira en assaig i Antoni Defez en poesia
9 novembre 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira.

L’escriptor Andreu Martín és el guanyador del XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Les escopinades dels escarabats. El XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Salvador Macip i Chris Willmott per Jugar a ser déus, el XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta l’ha guanyat Eduard Mira per Mediterrànies, mentre que el VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja ha distingit Antoni Defez per Metralla esparsa. Tal com es va fer públic, el guardonat amb el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ha sigut Carles Alberola; Vicent Sanhermelando ha merescut el XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Esperant la lluna i David Navalón Bernabeu, autor d’El guardià dels cinc secrets, ha estat guardonat amb el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diverses modalitats han recollit, la nit del divendres 8 de novembre, el trofeu dissenyat per l’artista Manuel Boix, en el tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. L’acte ha estat presentat per la periodista Amàlia Garrigós, amb l’acompanyament musical de l’espectacle ‘Sis veus per al poeta’ i l’actuació de la Nova Muixeranga d’Algemesí. Hi han assistit vora 800 persones, entre les quals hi havia una gran representació del món de la política, la cultura, l’educació i l’economia, fet que contribueix perquè, any rere any es consolide el prestigi d’aquests Premis. Hi han estat presents autoritats, líders polítics, representants dels principals sindicats i també d’entitats com Escola Valenciana. A aquesta edició s’havien presentat un total de 199 originals, i s’ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 65.500 euros.

L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, va ressaltar, durant la seua intervenció que els Premis “són especialment un espai de cultiu de la nostra llengua, de la llengua d’Ausiàs March i de Joan Fuster, de Joanot Martorell i de Palanca i Roca, de Salvador Espriu i d’Estellés. I així volem que continuen, com un espai de creació literària i de foment i normalitat del valencià”.
 
D’esquerra a dreta: Vicent Sanhermelando, Chris Willmott, Salvador Macip, Andreu Martín, David Navalón, Eduard Mira i Antoni Defez guanyadors dels Ciutat d'Alzira 2013

Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira, lluny d’estancar-se, “en 2006 creàrem els premis de Poesia i de Teatre, premis que s’han consolidat, com consolidat i refermat està el Certamen en el seu conjunt en aquest 25 aniversari, que l’entenem com una fita important i ressenyable, però també com un impuls per a continuar celebrant noves edicions i aniversaris”, va explicar l’alcaldessa.

Bastidas també va voler fer referència a un aniversari molt significatiu per a la nostra llengua. “En aquest mateix mes compleix 30 anys la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, una llei que va posar i establir el valencià en l’Administració i en l’ensenyament, i que ha possibilitat el coneixement escrit de la nostra llengua com mai en la història”.

next