Respecte al topònim Albaida, letimologia ens portaria a làrab /al-baydà/ ¨la blanca¨, referit probablement al color de la terra blanca de la major part de la comarca o de les terres conreades més pròximes a Albaida.

Hi ha restes de lèpoca ibèrica al jaciment de la Covalta, així com el Castell Vell. De lèpoca musulmana tenim a Albaida alqueries, part de lactual emplaçament de La Vila i el Castell Vell (transformat en la intensa ocupació medieval).

Fou incorporada a la Corona dAragó pel rei Jaume I el 1244, quan va repoblar la zona amb cristians després dexpulsar als veïns àrabs units a una rebelió. Sembla que manà edificar el 1248 una vila nova i un raval extramurs.

En 1477, Joan II va concedir el primer títol de comte dAlbaida, però fins al 1604 no va ser transformat en Marquesat per Felip III. El Marquesat dAlbaida comprenia la ciutat dAlbaida i els termes dels actuals pobles de Benissoda, El Palomar, Carrícola, lAljorf i Atzeneta dAlbaida. També formaren part del Marquesat al segle XVIII: Montaverner, la baronia dOtos, Bèlgida i la seua baronia.

En arribar el segle XIX, la vinya i la indústria de la cera foren linici de leclosió industrial i tèxtil del segle XX.

A la Guerra de la Independència, Albaida fou un dels principals focus de lluita armada contra els invassors francesos. No seria fins al 1906 quan obtingué dAlfons XIII la condició de ciutat.

En 2006, celebrem el centenari de la concessió del títol de “ciutat”, per la qual cosa per a tan important efemèride vam rebre el 14 de març la visita de Ses Majestats els Reis d’Espanya, D. Juan Carlos i Dña. Sofía, la ministra de sanitat Elena Salgado, el president de la Generalitat Francisco Camps i diverses personalitats que van visitar la Plaça Major, la Casa-Museu del pintor José Segrelles, l’Església, el Museu Internacional de Titelles així com el de Betlems i Diorames. Les celebracions van continuar amb una paella gegant per a més de 2.500 persones, un castell de focs artificials amb la projecció d’un vídeo de l’últim segle i una exposició fotogràfica amb més de 800 instantànies de les últimes dècades de la història d’Albaida.

Per a finalitzar estes celebracions l’Ajuntament té previst publicar un llibre commemoratiu.

El consistori va crear una comissió del Centenari per a organitzar tots els actes. Molts veïns representants de la majoria d’associacions de la localitat van formar part d’eixa comissió

Comparteix

Icona de pantalla completa