Diari La Veu del País Valencià
La Residència d’Albaida compleix 425 anys
La Residència “Nuestra Sra. del Remedio” d’Albaida compleix 425 anys

La celebració tindrà lloc este cap de setmana baix el lema “425 anys de compromís social. 425 anys mostrant l’amor de Déu als Majors”

La Residència d’Albaida està de festa ja que enguany se celebra el 425 aniversari de la seua fundació convertint-se així en una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. Va ser a l’any 1590 a la mort de Don Diego Milán de Aragón, fill del Compte d’Albaida, quan amb la seua herència es va fundar baix el nom de Don Diego Milán de Aragón, una institució que depenia de l’ajuntament i que atenia als indigents d’Albaida convertint-se en referent per a la cura de malalts, ancians i orfes durant quasi 5 segles.

A mitjans del S. XIX l’ajuntament que tenia una casa al costat de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, antic convent de caputxins, va pensar que seria el lloc idoni per a la creació del nou hospital que donaria continuïtat al servei d’atenció de malalts i desvalguts. Gràcies a la donació desinteressada de l’albaidí Ramón Colomer i Marín es van realitzar les obres d’adequació de l’edifici que durant tants anys ha acollit la residència. Les filles de la caritat atenien als asilats, que majoritàriament eren persones ancianes i xiquetes orfes, al mateix temps que realitzaven funcions com a centre hospitalari benèfic. Va ser el primer ambulatori de la localitat a la dècada dels 60 i 70 fins que es va crear l’actual. Als anys 80 el Patronat de la fundació i de les Filles de la Caritat va iniciar un projecte d’un nou centre més acord als nous temps i a la legislació existent i, així al 1999, es va culminar la creació d’un nou edifici adjacent a l’antic tenint en compte les noves necessitats d’aquell moment.

La Residència commemora este any la seua efemèride i per això ha organitzat unes activitats que arrencaran el divendres 13 de maig amb una emotiva conferència a la Sala Gòtica del Palau dels Milà i Aragó en la que intervendran el President de LARES CV i la Consellera de residències de les Filles de la Caritat de Sant Vicent Paul. El dissabte 14 de maig de matí podrem assistir a la missa que es celebrarà al pati de la mateixa residència així com a la pel-lícula que es projectarà per la vesprada a la Sala Cultural de l’Odeón. Amb tots estos actes es pretén mostrar i posar en valor la tasca que la residència ha desenvolupat al llarg d’estos 425 anys, que ha sabut adaptar-se a les necessitats dels temps i a la dels veïns, des del seu naixement com a entitat benèfica fins a l’actualitat convertida en un centre modern residencial de persones majors dependents.

Comparteix

Icona de pantalla completa