Diari La Veu del País Valencià
Albaida reconstrueix l’arc del segle XVIII del Palau dels Milà i Aragó
Les obres de reconstrucció del doble arc del segle XVIII que dona accés a l’església arxiprestal de l’assumpció de la Mare de Déu d’Albaida i que es van iniciar al mes d’abril, s’han realitzat gràcies a les ajudes rebudes per part de la Diputació de València per als treballs de conservació i protecció dels bens immobles del Patrimoni Cultural (BIC) de la Comunitat Valenciana. L’actuació està dirigida a la conservació i restauració de l’espai que conforma el doble arc obert entre la torre de Ponent i la torre del Mig ubicada al Palau dels Milà i Aragó.

El projecte ha estat redactat pels arquitectes Joaquín Egea i Francesc Boscà, i el seguiment arqueològic està fent-lo l’arqueòloga Remei Arévalo, qui avança que en breu desvelarà les noves troballes que ha aportat la intervenció i que ens facilitaran entendre quina era l’estructura del Palau al segle XIII.

Les actuacions que s’han realitzat fins ara són; la reconstrucció de les voltes de rajola en la refeta del sostre de l’espai entre els dos arcs, amb la reposició de la seua solució original. També s’està procedint a la neteja i eliminació de paviments impropis i restes antigues d’obra, la reconstrucció o reforç dels paraments de fàbrica de pedra de maçoneria ordinària, la reconstrucció dels paviments en l’escala i la grada d’accés a l’interior del recinte de la Vila, dels escalons deteriorats i pavimentat de la zona que es troba amb un material inadequat. Finalment es procedirà a la reconstrucció de la part pictòrica que resta en els paraments originals i que representen un calvari de cambra d’estil barroc del segle XVII.

La setmana passada, dins d’esta reconstrucció de l’arc, es va procedir al trasllat de la imatge de la Mare de Déu, que fins a l’actualitat estava al mur que toca la part de la torre de Ponent on trobem la recepció del MITA. Este canvi obeeix a raons històriques, ja que abans de la reforma de 1994, la ubicació original d’esta imatge era sobre el mur est, on trobem la seu dels Campaners d’Albaida, antic celler del palau.

Entre dijous 14 i divendres 15 es procedirà al desmuntatge de la bastida que es va instal·lar per facilitar la reconstrucció de les voltes. Una vegada finalitzat l’acte de la Coronació de les Regines 2016, que té lloc a la Plaça Major, es reprendran els treballs però sense necessitat de tallar el pas als vianants.

Comparteix

Icona de pantalla completa